Το Αστρονομικό Ρολόι είναι αναμφίβολα το πιο θαυμαστό αξιοθέατο της Πράγας.
Το 2010 συμπληρώθηκαν ακριβώς 600 χρόνια από τη στιγμή που πρωτολειτούργησε. Φανταστείτε, πόσα ζευγάρια ματιών διάβασαν από τότε την ώρα στο αστρονομικό ρολόι, πόσοι άνθρωποι παρακολούθησαν την «παρέλαση των αποστόλων» και άκουσαν τον πετεινό να λαλεί. Προσοχή! Την «παρέλαση των αποστολών» μπορείτε να την παρακολουθήσετε μόνο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ο πύργος του ρολογιού προσφέρει αξέχαστη θέα σε όλο το ιστορικό κέντρο. Μην διστάσετε να ανεβείτε και να θαυμάστε την πόλη από ψηλά. Υπάρχει και ασανσέρ!
Γέφυρα του Καρόλου Εδώ και εξακόσια χρόνια η Γέφυρα του Καρόλου εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της Πράγας, όπως και τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους. Είναι η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας, κορυφαίο έργο της αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα, που σώζεται μέχρι σήμερα. Το μήκος της πεζογέφυρας είναι 515 μ, το πλάτος 9,5 μ και στηρίζεται σε 16 πυλώνες. Τριάντα αγάλματα που την διακοσμούν, στην πλειοψηφία τους μπαρόκ ρυθμού, την μεταμόρφωσαν σε μια υπαίθρια γλυπτοθήκη. Σύμφωνα με τον μύθο οι αμμόλιθοι ενισχύθηκαν με λάσπη και ωμά αυγά. Ο αυτοκράτορας Κάρολος Δ΄ τοποθέτησε την θεμέλια λίθο στις 9. 7. 1357 στις 5:31 η ώρα το πρωί. Η ημερομηνία και η ώρα αυτή δεν επιλέχτηκε τυχαία, αλλά πρόκειται για μαγικό αριθμό, που το συμβουλεύτηκε από αστρολόγους. Ο Κάρολος δεν πρόλαβε να δει το μεγάλο έργο του ολοκληρωμένο, διότι χρειάστηκαν πάνω από 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η γοτθικού ρυθμού γέφυρα κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Petr Parler και αντικατέστησε τη Γέφυρα της Ιουδίθ που προϋπήρχε. Μέχρι το 1870 αποκαλούνταν απλώς «Πέτρινη γέφυρα» και η ονομασία «του Καρόλου» χρησιμοποιείται από το 1870 και έπειτα, αφού έπαψε να είναι η μοναδική σύνδεση ανάμεσα στις δύο όχθες της πόλης.
Η Πλατεία της Παλιάς Πόλης είναι ο πυρήνας του ιστορικού κέντρου, η καρδιά και ψυχή της πόλης. Η Πράγα ήταν πάντα το σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων και ήδη από το 11ο αιώνα δημιουργήθηκε εδώ μία υπαίθρια αγορά. Η πλατεία σχεδιάστηκε αργότερα, όταν οι πλούσιοι έμποροι άρχισαν να αγοράζουν οικόπεδα γύρο από την αγορά. Τότε κτίστηκαν τα σπίτια χωρίς σχέδιο πόλεως και δημιουργήθηκε ο λαβύρινθος των σοκακιών. Παρόλο που ο υπάρχον οικισμός πήρε προνόμια πόλης ήδη στις αρχές του 13ου αιώνα, οι δημότες έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 1338 για να πάρουν την άδεια ίδρυσης δημαρχείου από τον βασιλιά Ιωάννη των Λουξεμβούργων. Το τοπικό συμβούλιο στεγαζόταν κατά καιρούς σε διάφορα ήδη υπάρχοντα σπίτια, μέχρι που τελικά το δημαρχείο κατέλαβε πέντε κτίρια.
Εκκλησία του Αγ. Νικολάου
Οι Ιησουΐτες έκτισαν αυτό το έξοχο δείγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής στις αρχές του 18ου αιώνα. Δώδεκα σπίτια, ένα νεκροταφείο και μία γοτθική εκκλησία με ενοριακό σχολείο κατεδαφίστηκαν για να κατασκευαστεί το επιβλητικό κτήριο. Η μεγαλοπρεπής εκκλησία σχεδιάστηκε από τους διάσημους αρχιτέκτονες, πατέρα και γιο Dienzenhofer . Ουδείς από τους δύο την είδε ολοκληρωμένη, αφού κτιζόταν επί 60 χρόνια. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με εξαιρετικές τοιχογραφίες, αγάλματα και ανάγλυφες παραστάσεις. Ο πράσινος τρούλος της εκκλησίας φαίνεται από παντού και είναι το σήμα κατατεθέν του πανοράματος της Μικρής Πόλης. Ο Μότσαρτ περιπλανήθηκε πολλές φορές στα σοκάκια της Μικρής Πόλης. Σε μία από τις επισκέψεις του στην αγαπημένη πόλη, έπαιξε το εκκλησιαστικό όργανο αυτής της εκκλησίας. Όταν πέθανε, οι κάτοικοι της Πράγας επέλεξαν τον ναό για να τελεστεί το μνημόσυνό του. Τέσσερεις χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να τον τιμήσουνε και η Josefina Duskova, με την οποία διατηρούσε φιλικές σχέσεις, τραγούδησε το Requiem.Δημοτικό Μέγαρο Αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά το αρτ-νουβό, κοιτάξτε προσεκτικά όλο το Δημοτικό Μέγαρο. Ολοκληρώθηκε το 1912 από το Δήμο της Πράγας ως πρότυπο κέντρο της Τσέχικης πολιτιστικής ζωής εντός της τότε Αυστροουγγαρίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που στο κτίσιμο συμμετείχαν κορυφαίοι Τσέχοι αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του κτηρίου είναι το ψηφιδωτό του Κάρελ Σπίλαρ πάνω από την είσοδο, που φέρει τον τίτλο Φόρος τιμής στην Πράγα.
Το Δημοτικό Μέγαρο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Τσεχίας, μιας και πάρθηκαν εδώ ριζικές αποφάσεις. Μάθετε από τον προσωπικό σας ξεναγό ποιες ήταν αυτές και πολλά άλλα.
Στο Δημοτικό Μέγαρο στεγάζονται εστιατόρια, εκθεσιακοί χώροι και η φημισμένη Αίθουσα Σμέτανα, που συνήθως φιλοξενεί το φεστιβάλ κλασικής μουσικής Άνοιξη της Πράγας.
Καθεδρικός Ναός του Αγ. Βίτου
Ο καθεδρικός ναός, που δεσπόζει στον λόφο πάνω από τον ποταμό Μολδάβα, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Πράγας, με μήκος 124 μ και πλάτος 60 μ. Το κωδωνοστάσιό της με ύψος 99,5 μ θεωρείται ο ψηλότερος ιστορικός πύργος της Πράγας. Ο ναός φιλοξενεί το μεγαλοπρεπές θησαυροφυλάκιο με τα κοσμήματα του στέμματος, άγια λείψανα καθώς και υπόγεια κρύπτη με τους τάφους πολλών ηγεμόνων και βασιλιάδων του Τσέχικου βασιλείου.
Στα ερείπια ενός παγανιστικού ναού έκτισε ο ηγεμόνας Βάτσλαβ αρχικά μια μικρή ροτόντα, την οποία την αφιέρωσε στον άγιο Βίτο. Για λόγους μικρής χωρητικότητας κατεδαφίστηκε το κτίσμα και στην θέση του ανεγέρθηκε μια βασιλική. Τελικά κατεδαφίστηκε και αυτή και οι εργασίες για την κατασκευή του μεγάλου καθεδρικού ναού ξεκίνησαν το 1344, όταν η Πράγα είχε ήδη οριστεί αρχιεπισκοπή. Τον επικεφαλή αρχιτέκτονα Ματθίας από τον Αρά, τον έφερε ο αυτοκράτορας ο Κάρολος Δ΄ από την Γαλλία. Μερικά χρόνια αργότερα όμως πέθανε, και ο Κάρολος Δ΄ ανέθεσε την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου στον νεαρό Πέτρ Πάρλερ. Η έναρξη των Χουσιτικών Πολέμων έγινε αιτία να διακοπούν για άλλη μια φορά οι εργασίες. και παρόλο που στην εποχή της αναγέννησης ολοκληρώθηκε το κωδωνοστάσιο, ο ναός παρέμεινε ημιτελής μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Ο κύριος αρχιτέκτονας της ολοκλήρωσης του καθεδρικού ναού ο Josef Mocker έφερε το κτίσμα στο τέλος και ο ναός αγιάστηκε το 1929, σύμφωνα με την υποτιθέμενη χιλιετή επέτειο θανάτου του ηγεμόνα Βάτσλαβ.
Πηγή: http://www.travel2prague.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου