Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

KΟΥΖΙΝΑ

Cepelinai (ενικός - cepelinas) ή Didžkukuliai είναι ένα εθνικό λιθουανικό πιάτο. Πρόκειται για ένα είδος ζυμαρικών που παρασκευάζονται από τριμμένες πατάτες συνήθως γεμιστές με κιμά, αν και μερικές φορέςχρησιμοποιούνται ξηρό τυρί cottage (πηγμένο γάλα για τυρί) και μανιτάρια αντ 'αυτού. Είναι ένα δημοφιλές πιάτο της λιθουανικής κουζίνας που ονομάζεται έτσι επειδή το σχήμα τους μοιάζει με εκείνο του αερόπλοιου Zeppelin. Τα cepelinai είναι συνήθως περίπου 10-20 εκατοστά μήκος, αν και το μέγεθος εξαρτάται από το μέρος που παρασκευάζονται: στη δυτική περιφέρεια της Λιθουανίας ταcepelinai γίνονται μεγαλύτερα από ό, τι στην Ανατολή. Μετά από το ψήσιμο, τα cepelinai σερβίρονται με ξινή κρέμα γάλακτος και μπέικον ή χοιρινό.



ŠAKOTIS 
 Το Šakotis είναι ένα δημοφιλές λιθουανικό παραδοσιακό κέικ, παρόμοιο με το γερμανικό Baumkuchen. Είναι γνωστό εδώ στη Λιθουανία από την εποχή της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Στην Πολωνία καλείται sękacz.Το όνομά της σημαίνει "διακλαδισμένο», το οποίο περιγράφει το χαρακτηριστικό σχήμα του. Είναι ψημένο με στρώματα βουτύρου επάνω σε μια περιστρεφόμενη σούβλα σε ειδικό φούρνο. Επίσης, είναι ξηρότερο από ένα Baumkuchen. Δεν είναι το ίδιο με το γερμανικό Baumkuchen, αν και συχνά συγχέεται με αυτό.Μπορεί να είναι διακοσμημένο με σοκολάτα και λουλούδια στολίδια, αλλά συχνά σερβίρεται απλό. Το Šakotis είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιδόρπια στους λιθουανικούς εορτασμούς, ειδικά σε γάμους ή πάρτι γενεθλίων. Συχνά τρώγεται τα Χριστούγεννα.Ήταν η γλυκιά επιλογή να εκπροσωπήσει τη Λιθουανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Café Ευρώπη της αυστριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ημέρα της Ευρώπης το 2006.Εδώ είναι μια συνταγή πώς να ψήνουν šakotis (θα χρειαστείτε ένα ειδικό φούρνο, γιατί το šakotis ψήνεται σε μια σούβλα, εξ ου και η τρύπα στη μέση).



Saltibarsciai, η παραδοσιακή λιθουανική κρύα σούπα από ζαχαρότευτλα, είναι μια από τις αγαπημένες συνταγές του καλοκαιριού μας. Είναι ένα μεγάλο δροσερό και γρήγορο γεύμα.Ενώ ορισμένες παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής απαιτούν πολλή προετοιμασία, αυτή είναι σχετικά απλή. Και είναι καλό για όσους επιθυμούν γρήγορα γεύματα το καλοκαίρι, όταν δεν αισθάνονται ότι θέλουν να μαγειρέψουν. Μπορείτε να το προετοιμάσετε εκ των προτέρων και να το διατηρήσετε με απλή ψύξη στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο προς χρήση.Ταιριάζει με σάντουιτς, ψητό χοιρινό, μπάρμπεκιου, λουκάνικο ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα ιδανικό πιάτο για το μεσημεριανό γεύμα ή ένα γρήγορο δείπνο μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά σε ζεστά καλοκαίρια. Προσθέτει μια ωραία δροσερή πινελιά στο πικ νικ στην παραλία.


Πηγή:http://www.delac.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου