Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
Εσωτερικός Χώρος

Εσωτερικός Χώρος 
                                     










Αυτός ο ναός αποτελεί το κέντρο του καθολικού χριστιανισμού. Η πολυτέλεια του εσωτερικού του κτιρίου φέρει μαρτυρία για τον πλούτο της Καθολικής Εκκλησίας τον 16ο αιώνα. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας της Ρώμης, διέταξε να οικοδομηθεί μια βασιλική στο λόφο του Βατικανού. Η τοποθεσία ήταν συμβολική καθώς αυτός ήταν ο τόπος όπου ο Άγιος Πέτρος, ο επικεφαλής απόστολος, θάφτηκε το 64 μ.Χ. Ένα μικρό ιερό υπήρχε ήδη στην περιοχή και η νέα εκκλησία ολοκληρώθηκε περίπου το 349 μ.Χ. Στα μέσα του 15ου αιώνα, η βασιλική ήταν ένα ερείπιο και ο πάπας Νικόλας ο V’ διέταξε την αποκατάσταση και διεύρυνση της εκκλησίας με σχέδια του Μπερνάντο Ροσελλίνο (Bernardo Rossellino). Με το θάνατο όμως του πάπα τα έργα σταμάτησαν. Το 1506 ο Πάπας Ιούλιος ο Β’ εναπόθεσε τον πρώτο λίθο ενός νέου χριστιανικού ναού βασιλικού ρυθμού που ήταν να γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Ο πάπας Ιούλιος ο δεύτερος όρισε τον Ντονάτο Μπραμάντε (Donato Bramante) ως βασικό αρχιτέκτονα της νέας Βασιλικής. Το 1547 ο Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo) διαδέχθηκε τον Μπραμάντε. Σχεδίασε τον επιβλητικό τρούλο και τροποποίησε ορισμένα από τα αρχικά σχέδια. O Μιχαήλ Άγγελος πέθανε το 1624 δύο χρόνια πριν τεθεί σε λειτουργία από τον Πάπα Ουρβανό VIII. Από τότε, αυτή η εκκλησία έγινε το κέντρο του Καθολικού Χριστιανισμού, συγκεντρώνοντας προσκυνητές από όλο τον κόσμο.Αρχές του 4ου αιώνα, και πιο συγκεκριμένα το 324 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ ο Μέγας έχτισε πάνω σε ένα πολύ μικρό μνημείο στο σημείο μαρτυρίου του Απόστολου Πέτρου μία αρκετά μεγάλη, πεντάκλιτη βασιλική. Στους επόμενους αιώνες η βασιλική υπέστη αρκετές ζημιές λόγω των συνθηκών της εποχής, και των πολλαπλών λεηλασιών. Παρόλα αυτά όμως οι Πάπες φρόντιζαν να γίνονται συχνά ανακαινίσεις.Ο Πάπας Ιούλιος Β΄ αποφάσισε πως η σχεδόν 1200 ετών βασιλική του Κωνσταντίνου δεν αποτελούσε κατάλληλο μέρος ταφής για τον ίδιο, και έτσι έγιναν διαπραγματεύσεις για μια επέκταση της βασιλικής. Επειδή όμως σε πολλά σημεία ήταν ετοιμόρροπη, αποφασίστηκε να αρχίσει μία μνημειακή ανέγερση μιας νέας πολύ μεγαλύτερης βασιλικής. Στις 18 Απριλίου 1506 ξεκίνησε η ανέγερση της μεγαλοπρεπούς βασιλικής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1614 από τον Πάπα Παύλο Ε΄. Για τη χρηματοδότηση αυτού του τεράστιου επιχειρήματος επιβλήθηκε πολύ βαριά φορολογία στους πιστούς, ενώ και η πώληση συγχωροχαρτιών ειδικά στην Γερμανία τον 16ο αιώνα συνέβαλλε αποφασιστικά στην κάλυψη των υπέρογκων εξόδων.


ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ




Ακριβώς μπροστά από την επιβλητική πρόσοψη της βασιλικής, απλώνεται η πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία πλαισιώνεται από τους δύο ημικυκλικούς βραχίονες της βασιλικής. Τη δημιουργία της την οφείλουμε στον Ιταλό αρχιτέκτονα και γλύπτη Μπερνίνι. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1655 και ολοκληρώθηκε το 1667. Έχει μέγιστο πλάτος 240 μέτρων, ενώ το μέγιστο μήκος της φτάνει τα 340 μέτρα. Οι ελλειπτικές κιονοστοιχίες που πλαισιώνουν την πλατεία αποτελούνται από συνολικά 284 κίονες σε δωρικό ρυθμό, ο καθένας 15 μέτρα ψηλός.
Στο κέντρο της πλατείας ορθώνεται ένας 25 μέτρα ψηλός οβελίσκος, που προέρχεται από το τσίρκο του Νέρωνα, στο οποίο μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος. Λέγεται ότι στη βάση του οβελίσκου υπάρχει στάχτη του Καίσαρα, ενώ στην κορυφή του λέγεται ότι βρίσκονται κομμάτια από τον Τίμιο Σταυρό. Ο οβελίσκος ζυγίζει 322 τόνους.


ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ 











Το κάστρο του Αγίου Αγγέλου είναι ένα επιβλητικό κτίριο στη δεξιά όχθη του ποταμού Τίβερη με μια πολυτάραχη ιστορία ακόμη και για τα πρότυπα της Ρώμης. Το κτίριο λειτούργησε αρχικά ως μαυσωλείο, στη συνέχεια, έγινε μέρος του τείχους της πόλης και αργότερα μετατράπηκε σε φρούριο πριν λειτουργήσει ως παπική κατοικία και τέλος ως στρατώνας και στρατιωτική φυλακή. Σήμερα λειτουργεί ως εθνικό μουσείο. Το Μαυσωλείο του Αδριανού ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον αυτοκράτορα Αδριανό με την κατασκευή να ολοκληρώνεται το 139 μ.Χ., 16 χρόνια αφού ξεκίνησε και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του διαδόχου του Αδριανού, Αντωνίνου Πίου (Antoninus Pius). Ένας ελικοειδής διάδρομος του αρχικού μαυσωλείου οδηγεί στα κατώτερα επίπεδα του κτιρίου. Στην κορυφή του φρουρίου, πάνω από την πανοραμική βεράντα, υπάρχει ένα άγαλμα ενός αγγέλου που χτίστηκε από τον Φλαμανδό γλύπτη Pieter Verschaffelt. Το χάλκινο άγαλμα αντικατέστησε μία παλαιότερη έκδοση από μάρμαρο. Το άγαλμα απεικονίζει τον άγγελο που, σύμφωνα με το μύθο, εμφανίστηκε στην κορυφή του φρουρίου το έτος 590 και ως εκ θαύματος έληξε η σοβαρή επιδημία που είχε μολύνει την πόλη της Ρώμης. Μετά από τη μαρτυρία αυτή το κτίριο μετονομάστηκε Κάστρο του Αγίου Αγγέλου.

ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ

Η γέφυρα είναι τώρα γνωστή ως Pont Sant'Angelo. Τα αγάλματα στη γέφυρα προστέθηκαν πολύ αργότερα. 


ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΣΤΙΝΑ




Η περίφημη Καπέλα Σιξτίνα (Cappella Sistina), όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν όχι μόνο την εκπληκτική οροφή του Μιχαήλ Αγγέλου αλλά και μια σειρά από άλλα υπέροχα έργα τέχνης, καθώς η τελευταία απόφαση του καλλιτέχνη στο βωμό τοίχο.























ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ
Το Γρηγοριανό Αιγυπτιακό Μουσείο ιδρύθηκε το 1839 από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΣΤ΄, ο οποίος είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αίγυπτο. Διαθέτει εννέα δωμάτια αντικειμένων τέχνης σε σειρά από τον τρίτο αιώνα π.Χ. μέχρι και του τρίτου αιώνα μ.Χ.. Το Γρηγοριανό Ετρουσκικό Μουσείο ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Πάπα. Εδώ θα βρείτε σκεύη από την προ-ρωμαϊκή εποχή, όπως τη συλλογή αγγείων terra-cotta. Το πιο εντυπωσιακό της συλλογής είναι μια σειρά από αντικείμενα που βρέθηκαν σε μια νεκρόπολη, μεταξύ των οποίων και ένας θρόνος και μια άμαξα.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

 Η πινακοθήκη του Βατικανό (Vatican Pinacoteca), ένα από τα νεότερα μουσεία - άνοιξε το 1932. Οι πίνακες έχουν ένα φάσμα ηλικίας από τους 12 μέχρι τους 19 αιώνες και περιλαμβάνονται σε ολόκληρες αίθουσες που εκτίθονται έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Ραφαήλ και του Καραβάτζιο. Υπάρχει επίσης μια μοναδική συλλογή θρησκευτικών εικόνων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.Η συλλογή της πινακοθήκης αρχικά στεγάστηκε στο διαμέρισμα του Βοργία εως ότου ο Πάπας Πίος ΙΑ΄ κατασκεύασε το κατάλληλο κτήριο με αρχιτέκτονα τον Λούκα Μπελτράμι. Το μουσείο αυτό διαθέτει αρκετούς διάσημους πίνακες ζωγραφικής του Τζιότο (Stefaneschi Triptych), του Ραφαήλ (Madonna of Foligno, Transfiguration), του Λεονάρντο Ντα Βίντσι  (St. Jerome in the Wilderness), του Καραβάτζιο (η Ταφή) και του Περουτζίνο (Παναγία με το Θείο Βρέφος).



ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ


Το Εθνολογικό Μουσείο της Ιεραποστολής ιδρύθηκε από τον Πίο ΣΤ΄ το 1926 και διαθέτει αντικείμενα της θρησκευτικής φύσης από τις τέσσερις γεωγραφικές περιοχές - Ασία, Ωκεανία, την Αφρική, και Αμερική. Περίπου 80.000 αντικείμενα συνθέτουν μία εντυπωσιακή έκθεση που κάνουν το μουσείο ενδιαφέρον. Οι μεγαλύτερες συλλογές του Μουσείου του Βατικανού είναι εκείνες με την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη. Μερικά από τα πιο διάσημα αντικείμενα τέχνης μπορούν να βρεθούν στο Pio-Clementine μουσείο, όπως το περίφημο το μαρμάρινο Σύμπλεγμα του Λαοκόοντα, ο «Αποξυόμενος» που είναι σωζόμενο ρωμαϊκό μαρμάρινο αντίγραφο του αρχικού έργου του Λύσιππου και του Απόλλωνα του Μπελβεντέρε (Apollo del Belvedere).



ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

 Το μουσείο Θρησκευτικών έργων Σύγχρονης Τέχνης, που ιδρύθηκε από τον Πάπα Παύλου ΣΤ΄, το 1973 και που εκτείνεται σε 55 δωμάτια. Αποτελείται από περίπου 800 πίνακες, χαρακτικά και γλυπτά από 250 διεθνείς καλλιτέχνες.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ




 Το Χριστιανικό Μουσείο  εκθέτει ταπετσαρίες, κεραμικά, μινιατούρες και ψηφιδωτά.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

 Το Ιστορικό Μουσείο του Βατικανού, το οποίο προσφέρει μια συναρπαστική εικόνα της μακράς και ταραχώδης ιστορίας του Βατικανού.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ 


  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΡΕΓΚΟΡΙΑΝΟΥ ΕΤΡΟΥΣΚΟΥ

Το μουσείο αυτό θεμελιώθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΣΤ’ το 1836. Αποτελείται από οχτώ αίθουσες με αντικείμενα του Ετρουσκικού πολιτισμού που προέκυψαν από αρχαιολογικές ανασκαφές. Μεταξύ αυτών είναι σαρκοφάγοι, βάζα και μπρούτζινα αγάλματα της αρχαίας Τυρρηνίας. 

  • ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Ιδρύθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΣΤ’ και στεγάζει μεγάλη συλλογή αρχαίων Αιγυπτιακών κομματιών όπως πάπυρους, μούμιες ζώων και το γνωστό «Βιβλίο των Νεκρών».

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΑΡΑΜΟΝΤΙ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Ονομάστηκε προς τιμήν του Πάπα Πίου Ζ’ (κατά κόσμον Βαρνάβα Κιαραμόντι) που το ίδρυσε το 19ο αιώνα. Αποτελείται από μια μεγάλη αψιδωτή γκαλερί που στις πλευρές της έχει διάφορα αγάλματα, σαρκοφάγους και διαζώματα. Στη νέα αίθουσά του, το μουσείο φιλοξενεί το άγαλμα του Αύγουστου της Πρίμα Πόρτας, ενώ η Γκαλερί Λαπιδάρια (Galleria Lapidaria) διαθέτει πάνω από 3.000 μαρμάρινες επιγραφές και πινακίδια (η μεγαλύτερη του κόσμου), αλλά είναι ανοιχτή στο κοινό μόνο μετά από ειδική άδεια και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΙΟΥ-ΚΛΗΜΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

    Ο Πάπας Κλήμης ΙΔ΄ ίδρυσε το μουσείο αυτό το 1771 και αρχικά περιελάμβανε αναγεννησιακά και αρχαία έργα. Επεκτάθηκε επί διαδόχου του Πάπα Πίου του ΣΤ΄ και σήμερα διαθέτει αρχαία Ρωμαϊκά και Ελληνικά αγάλματα. Υπάρχουν συνολικά 54 γκαλερί, η τελευταία εκ των οποίων βρίσκεται εντός της Καπέλας Σιξτίνα και είναι διαχωρισμένο σε ενότητες όπως αυτές αφιερωμένες σε προτομές, σε πάσκες και σε αγάλματα. Αξιοσημείωτα εκθέματα είναι αυτά των πορφυρών σαρκοφάγων της Κωνστάντιας και της Ελένης, αδερφής και μητέρας του Μέγα Κωνσταντίνου, καθώς και το άγαλμα του Ηρακλή (στην αίθουσα-μινιατούρα του Πάνθεον).


    EΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ 








Πηγές: wikipedia.org, livepedia.org, trivago.gr, europa.eu, google.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου