Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ




Πλήθος ιδιαίτερων και ξεχωριστών γνωρισμάτων διακρίνουν αυτή την ενδιαφέρουσα και ποι­κι­­λόμορφη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, όπως είναι η γλώσσα που μιλούν οι Ούγγροι, το το­­πίο, οι παραδόσεις, η λαογραφία, ο πνευματικός και ο υλικός πολιτισμός, τα ήθη και τα έθι­μα, τα αυτόχθονα ζώα, τα φρούτα και τα μπαχαρικά με την απαράμιλλη γεύση και άρωμα, η γαστρονομία, τα κρασιά και τα ποτά.




Η παράδοση και η λαϊκή τέχνη είναι ζωντανές στην Ουγγαρία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους πα­­­ραδοσιακούς χορούς. Οι ουγγρικοί χοροί είναι μοναδικοί παγκοσμίως καθώς η αυθεντική μουσική και κινησιολογία τους είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Παράλληλα με τα επαγγελ­μα­τι­κά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών που περιοδεύουν ανά τον κόσμο προβάλλοντας τις αξίες της ουγγρικής λαϊκής χορευτικής και μουσικής κουλτούρας, υπάρχουν στην Ουγ­γαρία αμέτρητα ερασιτεχνικά τμήματα παραδοσιακών χορών.

Αν ρωτήσουμε τους ξένους τι τους έρχεται συνειρμικά στο μυαλό όταν ακούσουν τη λέξη «ουγ­γρικός χορός», θα απαντήσουν «το τσάρντας». Ο όρος «τσάρντας» προέρχεται από το csár­­da (χάνι), απόδειξη ότι τα πανδοχεία της στέπας κάποτε ήταν και μέρη για χορό. Οι χοροί συνοδεύονται από παραδοσιακά μουσικά όργανα, αρκετές φορές όμως οι χορευτές εκτός από το να χορεύουν, τραγουδούν κιόλας, εντυπωσιάζοντας ακόμη περισσότερο το κοινό. 


Η ουγγρική γλώσσα

Η κληρονομιά της Ανατολής που είχαν φέρει οι πρόγονοι των Ούγγρων από τις μετακινήσεις τους σώζεται μόνο στα ενδότερα του πολιτισμού και πρώτα από όλα στην ουγγρική (μα­γυά­ρικη) γλώσσα, η οποία συνδέεται με την κουλτούρα των λαών της Ανατολής μέσω της προ­έ­λευ­­σης του βασικού λεξιλογίου, της γραμματικής δομής και της μυθοπλαστικής ποιη­τι­κό­τη­τας.

Κυρίως οι 17 γραμματικές πτώσεις και η πολύπλοκη κλίση του ρήματος κάνουν δύσκολη την εκ­μάθηση της ουγγρικής γλώσσας, η οποία ανήκει στην οικογένεια των φιννοουγρικών γλωσσών και οι απαρχές τις ανάγονται σε μια εποχή πριν από 2500–2800 χρόνια. Γλωσσικοί συγγενείς των Ούγγρων (Μαγυάρων) είναι οι Λάπωνες, οι Φινλανδοί, οι Εσθονοί και πολλοί μικροί λαοί που ζουν στη σημερινή Ρωσία, στην περιοχή των Ουραλίων και του Βόλγα.

Η Ουγγρική ομιλείται επί του παρόντος από 15 εκατομμύρια άτομα περίπου. Αποτελεί μη­τρική γλώσσα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουγγαρίας και αρκετών εκατομμυρίων Ούγ­γρων που ζουν στις γειτονικές χώρες. Σημαντική είναι η ουγγρική διασπορά στη Δυτική Ευρώπη, στη Βόρεια και Νότια Αμερική και στην Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου