Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ




Οι επτά, συνολικά μεγαλιθικοί ναοί βρίσκονται στα νησιά της Μάλτας και του Gozo- αποτέλεσμα αυτόνομης ανάπτυξης. Οι δύο ναοί του Ggantija στο νησί Gozo είναι αξιοσημείωτα για τις γιγάντιες δομές από την εποχή του Χαλκού. Οι ναοί Ggantija είναι τα παλαιότερα, επιδαπέδια μνημεία στον κόσμο και είναι μια απόδειξη για την κατοίκηση του νησιού, τουλάχιστον 1.000 χρόνια πριν από την κατασκευή των διάσημων πυραμίδων της Γκίζας. Στο νησί της Μάλτας, οι ναοί της Hagar Qim, Mnajdra Tarxien είναι μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, δεδομένων των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων για τους κατασκευαστές τους. Αυτοί οι ναοί αντιπροσωπεύουν μια μοναδική αρχιτεκτονική παράδοση που άκμασε στις νήσους της Μάλτας μεταξύ 3600 και 2.500 π.Χ. Το HalSaflieni Hypogeum είναι ένας βράχος-υπόγειο συγκρότημα, που είχε χρησιμοποιηθεί τόσο ως ιερό καθώς και για σκοπούς ταφής από τους κατασκευαστές του. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών το 1902. Τα τρία υπόγεια επίπεδα χρονολογούνται από περίπου το 3600 με 2400 π.Χ. Το μνημείο θεωρείται ως ένα από τα βασικότερα προϊστορικά μνημεία στον κόσμο.
Η πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα , είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την στρατιωτική και φιλανθρωπική ιστορία των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Χτισμένη μετά την Μεγάλη Πολιορκία του 1565 και ονομασμένη από τον υπερασπιστή της Grandmaster Jean de la Parisot Valette, η οχυρή αυτή πόλη έχει πάνω από 300 μνημεία, όλα μέσα σε μια έκταση 55 εκταρίων, καθιστώντας την περιοχή μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μνημείων στον κόσμο.



Οχυρωματικά Μνημεία
Η Μάλτα είναι γνωστή ως το νησί φρούριο για τη μεγάλη μάζα της αμυντικής αρχιτεκτονικής που εμπεριέχει. Οι οχυρώσεις μπορούν να χωριστούν σε δύο περιόδους: αυτών των Ιπποτών και εκείνες της Βρετανικής εποχής. Αυτές οι υπενθυμίσεις του εν καιρώ πολέμου παρελθόντος των νησιών, συναρπάζει όχι μόνο επειδή είναι ένας άθλος της στρατιωτικής μηχανικής, αλλά και γιατί θυμίζουν την εποχή της ιπποσύνης, τις σταυροφόρες μάχες, τον ηρωισμό και τους μεσαιωνικούς θρύλους. Στο εσωτερικό της Βαλέτας, τα μνημεία ξεκινούν και προστατεύονται από μουσεία όπως το Ναυτικό Μουσείο, το Vittoriosa, και το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο,κ.α. Εξωτερικά, οι οχυρώσεις βρίσκονται στις Βικτώρια (Gozo) και κατά μήκος ανατολικά προς τα δυτικά σε όλη τη Μάλτα, καθώς και στους προμαχώνες της της Βαλέτας. Όπου κι αν πάτε, θα βρείτε κατάλοιπα του πολέμου, από το 17ο αιώνα ως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Μουσεία


Στη Μάλτα, ανακαλύπτοντας τα 7000 χρόνια ιστορίας της, είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε. Υπάρχουν υπαίθρια μουσεία και εσωτερικά μουσεία για κάθε εποχή από την προϊστορία έως την ιστορία της Μάλτας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη να δρούν ως προστάτες των τεχνών για πάνω από 250 χρόνια, θα βρείτε πολιτιστικά αριστουργήματα σε μουσεία, παλάτια και εκκλησίες σε όλα τα νησιά. Η θαυμάσια μπαρόκ αρχιτεκτονική και οι θρησκευτικοί θησαυροί , καθώς και στοιχεία από τους πολλούς πολέμους και τις μάχες των νησιών, προσφέρουν στον επισκέπτη μια γεύση από την εκπληκτική ιστορία των νησιών.
 
Εκκλησιαστικά Μνημεία
Οι κάτοικοι της Μάλτας είναι από τους παλαιότερους χριστιανικούς λαούς του κόσμου. Ο Απόστολος Παύλος, ναυάγησε ως αιχμάλωτος στη διαδρομή προς τη Ρώμη το 60 μ.Χ. και έφερε το χριστιανισμό στη Μάλτα. Τα βήματα του μπορούν να εντοπιστούν στα ιερά σπηλαίων, τις κατακόμβες της Ραμπάτ και στην αρχαία πρωτεύουσα τη Mdina. Υπάρχουν 365 εκκλησίες και ξωκλήσια διάσπαρτα σε όλα τα νησιά.Δεν μπορείτε παρά να θαυμάσετε τις μπαρόκ εκκλησίες του νησιού, με το κόκκινο ή ασημί χρώμα τους τρούλους. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπίου των νησιών, κυριαρχούν σε πλατείες των χωριών και βρίσκονται στην καρδιά της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωή της Μάλτας. Η εορτή κάθε πολιούχου αγίου στις διάφορες ενορίες γιορτάζεται ακόμα τόσο έντονα, όσο ποτέ. Κάθε εκκλησία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με το δικό της ξεχωριστό ύφος και η καθεμιά έχει τη δική της ιστορία, μοναδικά κειμήλια και θησαυρούς. Στη Βαλέτα αξίζει να σημειώσουμε το Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη (έργο επίσης των Ιωαννιτών Ιπποτών). Περιέχει διάφορα ξωκλήσια των Ιπποτών, με πίνακες του Καραβάτζιο, ταπετσαρίες και διάφορα κειμήλια αμύθητης αξίας για την κληρονομιά της Μάλτας. Στο έδαφός της βρίσκονται οι τάφοι μερικών από τους πιο διάσημους ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, και μια κρύπτη, (εκτός ορίων στους τουρίστες) που φιλοξενεί όργανα και σκεύη μερικών από τους πιο επιφανείς Μεγάλους Διδασκάλους του Τάγματος, συμπεριλαμβανομένων του ιδρυτή της πόλης, Ζαν de Valette.
 
ΠΗΓΗ: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου