Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ξεκινώντας το 2005, η Νορβηγία άρχισε να κατασκευάζει μοναδικούς διαδρόμους που κόβουν την ανάσα με στόχο να αυξήσει τον τουρισμό. Αυτές οι κατασκευές συνδυάζονται με τα υπέροχα νορβηγικά τοπία και επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαύσουν όλη τη φυσική ομορφιά.



























ΦΙΟΡΔ
Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια μετά το λιώσιμο των πάγων, μετά την εποχή των παγετώνων όπου το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες της περιοχής όπου αυτά εμφανίζονται. Τα συναντούμε στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας και στις ακτές της Χιλής.


ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΡΚΕΣΟΥΣ
Είναι το μεσαιωνικό κάστρο που αποτελεί ιστορικό σύμβολο για την πόλη του Όσλο. Κατασκευάστηκε το 1290 από τον βασιλιά Χάκον τον 5ο για να προστατεύσει την πόλη από εξωτερικές επιδρομές και πράγματι τις επόμενες δεκαετίες αντεπεξήλθε με επιτυχία σε πολλές πολιορκίες που διενεργήθηκαν κυρίως από σουηδικές δυνάμεις. Στις αρχές του 17ου αιώνα το φρούριο ανακατασκευάστηκε από τον βασιλιά Κρίστιαν τον 4ο αποκτώντας μια αναγεννησιακή όψη αφού ήταν σαφώς επηρεασμένο από τις σύγχρονες τεχνικές αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.




ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ
Το βασιλικό παλάτι του Όσλο χτίστηκε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και χρησιμοποιείται σήμερα ως η επίσημη κατοικία του εκάστοτε νορβηγού μονάρχη. Οι εργασίες ανέγερσης άρχισαν το 1825 υπό την κυριαρχία του βασιλιά Καρόλου του 3ου ο οποίος βέβαια κάποια χρόνια αργότερα απεβίωσε και δεν πρόλαβε να αντικρίσει το ολοκληρωμένο έργο το 1849.




ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣΤο συγκεκριμένο μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Bygdøy του Όσλο και αποτελεί τμήμα του Μουσείου Πολιτιστικής Ιστορίας της πόλης. Μεταξύ των εκθεμάτων, συγκαταλέγονται δύο από τα διασημότερα σωζόμενα πλοία των Βίκινγκ (Oseberg, Gokstad, Tune) , διάφορα έλκηθρα, έργα ξυλογλυπτικής, κτερίσματα και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Αναμφισβήτητα όμως το διασημότερο έκθεμα είναι το πλοίο Oseberg το οποίο είναι το καλύτερα διατηρημένο δείγμα ναυσιπλοΐας του πολιτισμού των Βίκινγκς σε παγκόσμιο επίπεδο.


















ΠΑΛΙΑ ΕΚΛΛΗΣΙΑ ΤΟΥ AKER
Η εκκλησία αυτή είναι η παλιότερη πέτρινη εκκλησία στην Σκανδιναβία και είναι επίσης και το παλιότερο κτίριο του Όσλο. Κατασκευάστηκε περίπου το 1100 ως Ρωμαιοκαθολική βασιλική με ασβεστόλιθο ενώ ο πύργος χτίστηκε το 1861. Η εκκλησία έχει λεηλατηθεί και έχει υποστεί ζημίες από πυρκαγιές αρκετές φορές. Περιβάλλεται από ένα παλαιό νεκροταφείο, που το παλιότερο μέρος του χρονολογείτε από των 12ο αιώνα, και έναν τοίχο χτισμένο με πέτρες. Τέλος, η εκκλησία χτίστηκε πάνω από ένα παλιό ορυχείο που χρησιμοποιούνταν από την εποχή των Βίκινγκς κάτι που ενέπνευσε μέσα στα χρόνια, πολλές ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς και θρύλους που μιλάνε για στοές με δράκους.


ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ
Αρκετά ψηλά στη λίστα των σημαντικότερων αξιοθέατων της πόλης του Όσλο βρίσκεται το πάρκο των γλυπτών. Τοποθετείται τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης και καλύπτει μια έκταση που ξεπερνά τα 80 στρέμματα. Όλη αυτή η έκταση χωρίζεται σε τομείς που φιλοξενούν περίπου 212 γλυπτά του διάσημου καλλιτέχνη Gustav Vigeland. Η τεχνοτροπία των γλυπτών είναι χαρακτηριστική του ύφους που διακρίνει τον δημιουργό τους και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ποικίλουν. Συγκεκριμένα έχει χρησιμοποιηθεί χαλκός, γρανίτης, πηλός, μάρμαρο και σίδερο. Αναπαραστάσεις ζώων, ανθρώπων φυσικών τοπίων και αφηρημένη τέχνη είναι ορισμένα από τα στοιχεία που διανθίζουν τη θεματολογία των γλυπτών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου