Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΥΖΙΝΑ


Γεύμα και δείπνο δεν είναι για τους Γερμανούς παρά διαλείμματα, κατά τη διάρκεια των οποίων η ανθρώπινη μηχανή τροφοδοτείται και ανανεώνεται μ' ένα τρόπο λίγο - πολύ ευχάριστο. Έτσι τόσο η ώρα όσο και η σύνθεση των γευμάτων ανταποκρίνονται απόλυτα σ' αυτήν τη νοοτροπία σχετικά με τη «λειτουργία" του φαγητού. Το πρόγευμα (Frϋhstϋck) είναι πλούσιο, ανάλογο σχεδόν με το αγγλοσαξωνικό μπρέκφαστ: καφές με γάλα ή τσάι, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα και συχνά ένα αβγό μελάτο με τυρί και σαλάμι.



















Η σούπα θεωρείται προαιρετική για το μεσημεριανό γεύμα (Mittagessen), αλλά αξίζει να αναφερθούν οι γλυκές σούπες που γίνοvται με βάση το άσπρο κρασί, τα κεράσια και τα μύρτα, Από τις αλμυρές σούπες, οι πιο συνηθισμένες είναι: η Όσενσβαvτσoυπε (Ochsenshwanzsuppe) , που δεν είναι παρά ένα πηχτό ζουμί βοδινής ουράς, η ρεβυθόσουπα, η σούπα από σπαράγγια ή από πράσα, διάφορες χορτόσουπες «βελουτέ» με γάλα. Το βασικό πιάτο αποτελείται από κρέας με λαχανικά, κυρίως πατάτες και λάχανο. Οι Γερμανοί προτιμούν τις κομπόστες από τα φρέσκα φρούτα ή αΥτί γι' αυτές, τις κρέμες με σιρόπι από φρούτα ή άρωμα βανίλιας, Το κολατσιό (Vesperbrot) αποτελείται από γλυκά ή βουτήματα με τσάι ή καφέ.



Το πιο τυπικό γερμανικό φαγητό είναι το Άμπεvτμπρoτ (Abendbrot = βραδινό ψωμί): ένα κρύο δείπνο που αποτελείται αποκλειστικά από ψωμί διαφόρων ποιοτήτων με βούτυρο, αλλαντικά, τυρί, που συνoδεύovται από τσάι ή μπίρα, Ταγερμανικά αλλαντικά είναι συνήθως καπνιστά και υπάρχουν, πραγματικά, για όλα τα γούστα: από το Λάvτλεμπερβoυστ (Landleberwust), που είναι «πατέ" από συκώτι με χοιρινό λίπος ως το φίνο Λίμπερβουστ (Leberwust), που γίνεται από μοσχαρίσιο ή χοιρινό συκώτι ή από συκώτι χήνας. Τα KνέVΤελ (Knodel), είναι μια σπεσιαλιτέ διαδεδομένη σε όλη τη Γερμανία, Πρόκειται για ένα είδος μεγάλων πατατοκεφτέδων που γίνovται από τριμμένες πατάτες, Ψίχα ψωμιού και χοιρινό λίπος και σερβίρovται συνήθως μαζί με κάλμπσαχσε (Kalbshashse) , δηλαδή με κότσια μοσχαρίσια. Τυπικό βερολινέζικο φαγητό είναι το Άισμπα'ίν μιτ Ζάουερκραουτ (Eisbein mit Sauerkraut), χοιρινά κότσια με λάχανο, και το Λέφελερμπσεν μιτ Σπεκ (Loffelerbsen mit Speck), σούπα από ξερά μπιζέλια με λαρδί και μπουκίτσες από ξεροψημένο ψωμί.


Η γερμανική ζαχαροπλαστική, μάλλον πολύπλοκη, είναι από τις καλύτερες. Στο σημείο αυτό, πρέπει οπωσδήποτε ν' αναφερθούν τα παραδοσιακά Λέμπκουχεν (Lebkuchen) = γλυκά της ζωής), με διάφορα συμβολικά σχήματα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ειδωλολατρική παράδοση

 
















Τα περισσότερο διαδεδομένα ποτά στη Γερμανία είναι, χωρίς άλλο, η μπίρα και το κρασί. Η επινόηση της μπίρας (κατά τη γερμανική παράδοση) οφείλεται στον Γαμβρίνο, θρυλικό βασιλιά της Φλάνδρας, που δίκαια θεωρήθηκε προστάτης των φανατικών της μπίρας, μια και κατανάλωσε σε ένα μόνο γεύμα μέχρι 144 μισόλιτρα μπίρας μοναχός του!

 
















ΠΗΓΗ: budapest-tours.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου