Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΥΖΙΝΑ

Στην Ελβετία, οι όροι και οι συνήθειες εξαρτώνται κατά μεγάλο μέρος από τη γλωσσική περιοχή και την ισχυρή πολιτιστική επιρροή των γειτονικών χωρών στον γαλλόφωνο, γερμανόφωνο και ιταλόφωνο Ελβετό. Οι όροι στη γαλλόφωνη Ελβετία είναι σαν εκείνους της βαθιά αγροτικής Γαλλίας, που κυμαίνεται από την πλήρη άγνοια της χορτοφαγίας ως μια επιφανειακή γνώση για τον εξωτική της αξία. Παρά την κοσμοπολίτικη Γενεύη, δεν υπάρχει κανένα χορτοφάγο εστιατόριο στη γαλλόφωνη Ελβετία, και λίγες θέσεις (εκτός από μερικές σε ασιατικά εστιατόρια και αμερικανικά καταστήματα γρήγορου φαγητού) προσφέρουν χορτοφαγικά πιάτα.


ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η ελβετική αυτοκρατορία της σοκολάτας είναι ένα γεγονός και μια ολόκληρη ιστορία που χτίστηκε μέσα σε πολλά χρόνια και με πολλά εμπόδια. Όλα ξεκίνησαν όταν το 1697 ο Heinrich Escher, δήμαρχος της πόλης της Ζυρίχης, ανακαλύπτει την σοκολάτα σε ένα ταξίδι του στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. Την εισάγει στην Ελβετία αλλά η κατανάλωσή της περιορίζεται στα μέλη των κυρίων σωματείων που την απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια συμποσίων. Έρχεται όμως η απαγόρευση της κατανάλωσής της από το συμβούλιο της Ζυρίχης, το κυβερνητικό όργανο του καντονιού της Ζυρίχης, που θεωρεί πως το κακάο έχει αφροδισιακές ιδιότητες και ως εκ τούτου η σοκολάτα είναι ανάξια των ενάρετων πολιτών. Τριάντα χρόνια μετά, δυο Ιταλοί αποφασίζουν να δημιουργήσουν το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας κοντά στη πόλη της Βέρνης, αλλά και πάλι χωρίς επιτυχία καθώς οι ντόπιοι δεν αποδέχονται τη λιχουδιά αυτή. Μόνο εκατό χρόνια αφού εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελβετία, δηλαδή το 1792, ανοίγει η πρώτη σοκολατοποιία στη Βέρνη. Και εκεί αρχίζει να εκδηλώνεται η ευρηματικότητά των Ελβετών (όπως την ονομάζουν οι ίδιοι το «λευκό τους χρυσάφι») η οποία θα δώσει τρομερή άνθιση σε μια ολόκληρη βιομηχανία. Μετά την αρχική μαύρη σοκολάτα, γρήγορα εφευρίσκεται η σοκολάτα με φουντούκια και μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, η σοκολάτα γάλακτος! Το φοντάν (που σημαίνει στην κυριολεξία «που λιώνει στο στόμα») το οποίο ανακαλύπτει ο Lindt, χαρίζει μια βελούδινη υφή στη σοκολάτα αφαιρώντας κάθε πικράδα και την αρχική κοκκώδη υφή της και αποτελεί ένα σημείο κλειδί στην ιστορία της σοκολάτας. Ο Lindt ανακάλυπτει επίσης την προσθήκη βούτυρου από κακάο, πράγμα που επιτρέπει το ομοιογενές λιώσιμο της σοκολάτας, ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό. Με την ελβετική παράδοση του ξενιτεμού που υπήρχε μέχρι την πιο πρόσφατη ιστορία τους, η τέχνη της παρασκευής της σοκολάτας διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου