Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ



Έτος προσχώρησης στην ΕΕ: 2004

Πρωτεύουσα: Μπρατισλάβα

Συνολική έκταση: 48.845 km²

Πληθυσμός: 5,4 εκατομμύρια

Νόμισμα: Μέλος της ευρωζώνης από το 2009 (€)
Η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητο κράτος τον Ιανουάριο του 1993 μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας σε δύο κράτη.
Η Σλοβακία βρίσκεται στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης και συνδέεται με τις γειτονικές χώρες μέσω του ποταμού Δούναβη. Τα Καρπάθια όρη εκτείνονται κατά μήκος του βόρειου τμήματος της χώρας και περιλαμβάνουν τα όρη Τάτρα, που αποτελούν δημοφιλή τόπο χειμερινών σπορ και όπου βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή (Gerlachovsky) στα 2.655 μέτρα. Η πεδιάδα του Δούναβη είναι εύφορη και προσφέρεται για γεωργικές καλλιέργειες. Βασικά προϊόντα είναι το σιτάρι, το κριθάρι, οι πατάτες, τα ζαχαρότευτλα, τα φρούτα, ο καπνός και τα σταφύλια.
Ο πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία για πέντε έτη, έχει περιορισμένες εξουσίες. Το κοινοβούλιο της χώρας έχει ένα μόνο σώμα, του οποίου τα 150 μέλη εκλέγονται για μέγιστη περίοδο τεσσάρων ετών.
Όσον αφορά την εθνοτική σύνθεση, ο πληθυσμός αποτελείται κατά 86% από Σλοβάκους. Οι Ούγγροι αποτελούν την πολυπληθέστερη μειονότητα.
Στις κορυφές πολυάριθμων λόφων υπάρχουν οχυρώσεις που μαρτυρούν τις πολυάριθμες εισβολές που υπέστη η Σλοβακία διαμέσου των αιώνων. Η Μπρατισλάβα, που υπήρξε κατά το παρελθόν η πόλη στέψης των Ούγγρων βασιλέων, διαθέτει πλούσια κληρονομιά μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικής μπαρόκ.

http://europa.eu\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου