Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αυτό το μικρό κρατίδιο ανάμεσα στην Ισπανία και την Γαλλία με τα γραφικά χωριουδάκια και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά, κατέχει ρεκόρ μακροζωίας διεθνώς και είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφτείτε. Ίσως οι περισσότεροι γνωρίζουν ή επισκέπτονται την Ανδόρρα για σκι ή για ψώνια, λόγω των οργανωμένων της χειμερινών εγκαταστάσεων και του φορολογικού της συστήματος (τα προϊόντα στην Ανδόρρα είναι είτε αφορολόγητα, είτε με πολύ χαμηλό φόρο). Όμως, η μικροσκοπική αυτή χώρα στα ανατολικά Πυρηναία, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας (περίπου 3,5 ώρες μακριά από τη Βαρκελώνη), είναι αρκετά περισσότερα.


Το ευωδιαστό άρωμα του νάρκισσου πλανιέται στη Φύση των Πυρηναίων, λουλούδι χαρακτηριστικό της περιοχής που εμπλουτίζει την Ανδόρα με ακόμη ένα δώρο της Φύσης. Καθ' οδόν προς την πρωτεύουσα Ανδόρα λα Βέλια (Andorra La Vella) και σε 40 λεπτά απόσταση από την Πας δε λα Κάσα, το εύφορο μεσογειακό χρώμα του τοπίου χύνεται πάνω από τα Πυρηναία Ορη, με τις φιδίσιες στροφές των στενών δρόμων να σε απορροφούν και τα ποτάμια με τους μικρούς καταρράκτες να σκορπούν στην ατμόσφαιρα μια αύρα ιονισμού και μελωδίας. Ανά 5 - 10 χλμ. γραφικά χωριουδάκια προβάλλουν σαν σκηνικά. Τα παραδοσιακά σαλέ, ένα αρχιτεκτονικό πάντρεμα πέτρας και ξύλου, σε μια παλέτα αποχρώσεων του πράσινου της Φύσης και των πορφυρών λουλουδιών, μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής.

Με συνολική έκταση 468 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 84.825, το Πριγκιπάτο της Ανδόρρας περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Ανδόρρα λα Βέγια επτά κύριες ενορίες και εννέα οικισμούς, ενώ εξαιτίας της θέσης του, αποτελείται κυρίως από όρη με μέσο υψόμετρο 1.996 μέτρα. Το μεγαλύτερο σε ύψος βουνό είναι το Coma Pedrosa στα 2.946 μέτρα, ενώ το χαμηλότερο σημείο είναι 870 μέτρα, εκεί όπου ενώνονται τρεις στενές κοιλάδες, στον ποταμό Βαλίρα.Το Πριγκιπάτο έγινε ανεξάρτητο το 1278, ενώ ακόμη και σήμερα, ισχύει εκεί ένα ιδιότυπο κυβερνητικό καθεστώς. Πρόκειται για κοινοβουλευτική δημοκρατία με την επικυριαρχία να ανήκει στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας που την ασκεί από κοινού με τον Ισπανό επίσκοπο του Urgell. Το 1990, υπό την πίεση της Ε.Ε, απέκτησε το πρώτο του Σύνταγμα. Tο νόμισμά του είναι το ευρώ, παρότι δεν είναι στην ευρωζώνη και επίσημη γλώσσα είναι τα Καταλανικά, ωστόσο πολλοί μιλούν Γαλλικά και Ισπανικά.


Η πρωτεύουσα Ανδόρρα λα Βέγια είναι αρκετά θορυβώδης, με μεγάλες πολυκατοικίες και κίνηση στους δρόμους και στα περίπου 2000 καταστήματά της, η εικόνα είναι αρκετά βελτιωμένη όταν το χιόνι «ντύνει» στα λευκά την πόλη, αν όμως απομακρυνθείτε σε μία από τις δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες, θα ανακαλύψετε συναρπαστικά σκηνικά στην καρδιά των Πυρηναίων και ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές -πυκνά δάση, λίμνες και ποτάμια με μικρούς καταρράκτες, αλλά και γραφικούς οικισμούς.Αγκαλιασμένες από μια σειρά βουνών που αγγίζουν τα 2.400 υψόμετρο και τον ποταμό Βαλίρα ντ' Οριέν (Valira D' Orient) να διασχίζει τις γραφικές πόλεις, η πρωτεύουσα Ανδόρα λα Βέλια και η γειτονική της Εσκάλντ-Ενζορντανί, το μεγάλο εμπορικό κέντρο της χώρας, αποτελούν την καρδιά των μουσικών δρώμενων της Ανδόρας, με πολλά φεστιβάλ να διοργανώνονται εκεί, σύγχρονα και κλασικά. Περιδιαβάζοντας την περιοχή ζαλίζεσαι από την οχλοβοή καθώς ο κόσμος μπαινοβγαίνει στα εμπορικά καταστήματα μέσα στα στενά σοκάκια ψωνίζοντας ακατάπαυστα. Υπάρχουν γύρω στα 2.000 μαγαζιά, τα οποία μένουν λίγες ώρες ανοιχτά: (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 - 7 μ.μ.).


Στη μικρή αυτή, ορεινή χώρα, θα βρείτε ξενοδοχεία 3*, 4* και 5* σε πολύ καλές τιμές, ενώ το φαγητό και το κόστος διαμονής είναι οικονομικότερο από αντίστοιχους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Επίσης θα κάνετε το καλύτερο σκι στα Πυρηναία, σε όμορφες περιοχές όπως οι Canillo και Soldeu ή οι Arinsal και Pal και στα χιονοδρομικά κέντρα Vallnord και Grandvalira. Τα τελευταία χρόνια, τα εκεί θέρετρα έχουν επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε καφέ επάνω στα βουνά, εστιατόρια, τελεφερίκ, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κ.ά. Και μόλις τα χιόνια λιώνουν, οι δραστηριότητες μεταφέρονται στην κοινότητα του Ordino και τη γύρω περιοχή. Υπάρχουν επίσης πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία, διαφορετικής δυσκολίας και απαιτήσεων, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα τμήματα του Πριγκιπάτου.

Η Ανδόρα φημίζεται για τα παραδοσιακά σπίτια της, τα λεγόμενα bordas, τα σπίτια των Πυρηναίων. Σήμερα 25 από αυτά έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, τα οποία προσφέρουν αποκλειστικά σπιτική παραδοσιακή κουζίνα. Εχει κανείς την ευκαιρία να θαυμάσει και να γνωρίσει την εξαίρετη αρχιτεκτονική των bordas τρώγοντας ντόπια πιάτα. Κρεμμυδόσουπα, χοιρινό με μανιτάρια, αρνάκι ωμοπλάτη στο φούρνο, συκώτι πάπιας, σύκα με κρέμα και μια πλούσια ποικιλία κρασιών.Η Ανδόρα είναι ο ιδανικός τόπος για ψώνια παντός τύπου. Τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Γάλλοι την προτιμούν λόγω των αφορολόγητων προϊόντων της. Διαθέτει 2.000 καταστήματα, γι' αυτό καλό είναι να εξασφαλίσει κανείς ένα ποσό μονάχα για τυχόν πολυπόθητα gadgets ή αρώματα, γιατί απλούστατα θα τα βρει οικονομικότερα.

Μεταξύ των μπουτίκ με τις επώνυμες φίρμες, τα μαγαζιά με είδη ντελικατέσεν έχουν μεγάλη πέραση, πουλώντας παραδοσιακά αλλαντικά, τυριά και μαρμελάδες με άγρια φρούτα του δάσους. Εκείνα όμως που υπερτερούν είναι τα μαγαζιά με τα αρώματα.Για όσους προτιμούν την χαλάρωση, προτείνονται τα ιαματικά λουτρά, τα θερμότερα λουτρά στην Ευρώπη, με 68° C. Στο υπερσύγχρονο γυάλινο κτίριο των πολυτελών spa Caldea, με τη φουτουριστική όψη καθεδρικού ναού, μόλις 1 χλμ. από το εμπορικό κέντρο Escaldes-Engordany, θα νιώσετε ότι… η ζωή είναι ωραία, αφήνοντας την περιποίησή σας στα έμπειρα χέρια των ειδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου