Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΓΕΦΥΡΑ NYBORG- KORSOR
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το πρόβλημα της σύνδεσης των νησιών Funen και Seeland βρήκε τη λύση του. Το 1997 κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή και το 1999 η οδική σύνδεση. Οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν ως λύση- πάτημα το νησάκι Sprogo, συνδυάζοντας μια επίπεδη γέφυρα 6,6 χλμ και μια κρεμαστή 6,8 χλμ η οποία στηρίζεται σε 2 τεράστιους πυλώνες ύψους 65 μέτρων. Η επένδυση αυτή θα έχει αποσβεστεί για τη Δανία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.




ΤΥΜΒΟΙ, ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΘΟΙ, JELLING
Βορειοδυτικά του Velje στο Jutland βρίσκεται ένας ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρος της Δανίας. Πρόκειται για το μαυσωλείο που έχτισε εκεί ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας Gorn ο Γηραιός, ώστε να στεγάσει τις «ανάγκες» του ίδιου και της γυναίκας του Tyra Danebod. Πρόκειται για έναν τύμβο 60 μέτρων με ένα λίθο μπροστά. Μετά το θάνατο του Gorn πράγματι ο βασιλιάς ενταφιάστηκε εκεί αλλά λίγο αργότερα ο γιος του Harald Blauzahn που είχε ασπαστεί το χριστιανισμό μετέφερε το πεθαμένο πατέρα τους σε παρακείμενο χριστιανικό ναό. Στα απομεινάρια της, αρχικά, ξύλινης εκκλησίας που αντικαταστάθηκε αργότερα από έναν πιο ανθεκτικό ναό από πέτρα, βρέθηκε το 1978 ο βασιλιάς Gorn(τα οστά του δηλαδή). Ο τόπος αυτός από το 1994 θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συμβολίζει τη θεολογική στροφή της σκανδιναβικής χώρας από την ειδωλολατρία στο χριστιανισμό.


ΠΑΛΑΤΙ FREDENSBORG
Το παλάτι Fredensborg βρίσκεται στη λίμνη Esrum στα βόρεια του νησιού Seeland και περίπου 30 χλμ βόρεια της δανικής πρωτεύουσας της Κοπεγχάγης. Εδώ έρχονταν κατά τις αρχές και το τέλος του καλοκαιριού η βασιλική οικογένεια της χώρας. Την περιοχή την ονόμαζαν Slot (που σημαίνει παλάτι). Όταν το παλάτι είναι ανοιχτό για το κοινό μπορείτε να θαυμάσετε τμήματα του εκπληκτικού εσωτερικού του αλλά και των φανταστικών και παραδεισένιων κήπων του. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι καθημερινές αλλαγές της βασιλικής φρουράς (κάτι σαν τους δικούς μας τσολιάδες). Στο πέρασμα των αιώνων το παλάτι είχε υποστεί σημαντικές φθορές (μόνο την υγρασία να αναλογιστείτε…) αλλά το 1992 αναστηλώθηκε και από τότε αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της Δανίας.

ΠΑΛΑΤΙ EGESKOV, KVARNDRUP
Το παλάτι Egeskov που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Odense στην περιοχή Funen. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα, περιβαλλόμενα από νερά, παλάτια της σκανδιναβικής χώρας αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, αυτής της τεχνοτροπίας. Διαθέτει εκπληκτικής αρχιτεκτονικής κλιμακωτά αετώματα και εξώστεγα και μια πολύ αυστηρή και επιβλητική πρόσοψη και κεντρική πύλη. Μεγαλοπρεπής είναι ο κήπος του παλατιού που εκτείνεται σε μια έκταση 15 εκταρίων. Πρόκειται για έναν εξωτικό λαβύρινθο διότι οι διάδρομοί του ορίζονται από χιλιάδες ινδικά καλάμια! Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο στο οποίο μπορείτε να θαυμάσετε από κάρα και αγροτικά εργαλεία μέχρι και παλιά αεροπλάνα.


ΠΑΖΑΡΙ TIVOLI, ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ 
Απέναντι από το δημαρχείο της δανικής πρωτεύουσας βρίσκεται ένα από τα πλέον ονομαστά πάρκα αναψυχής του κόσμου, οι περίφημοι κήποι Tivoli. Ένα σύνολο από καφετέριες, εστιατόρια, πάγκους μικροεμπόρων συνθέτουν ένα ανατολίτικό σκηνικό στη βόρια άκρη της Ευρώπης! Πίσω από τους κήπους βρίσκεται ένα παλάτι στολισμένο ε πύργους που μοιάζουν με μιναρέδες, με θόλους σε μορφή κρεμμυδιού και διάφορα άλλα ανατολίτικα διακοσμητικά. Είναι μια αραβική νότα στη Δανία.




ΚΑΣΤΡΟ FREDERIKSBORG, HILLEROD
Ο βασιλιάς Christian IV έχτισε αυτό το κάστρο στις αρχές του 17ου αιώνα (από το 1602 μέχρι το 1620). Το κάστρο βρίσκεται στο νησί Seeland. Το κάστρο Frederiksborg αποτέλεσε την έδρα των Δανών ηγεμόνων μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα (1840) ενώ στο παρεκκλήσι του ελάμβανε χώρα η στέψη των βασιλιάδων. Το κτίριο σήμερα είναι φυσικά μουσειακός χώρος. Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο πανέμορφο αυτό κάστρο έχουν οι μαρμάρινοι στύλοι, η αίθουσα των ακροάσεων (στολισμένη με χρυσό) αλλά και η έξοχη επίπλωση στο σύνολό του.


ΚΡΗΤΙΔΙΚΟΙ ΒΡΑΧΟΙ, MON
Είναι ίσως το διασημότερο πάρκο της κρητιδικής περιόδου (μιλάμε για πριν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια!). Βρίσκεται στην ανατολική απόκρημνη ακτή του νησιού Seeland.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου