Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ




ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Το ποδοσφαιρικό τμήμα της Μπαρσελόνα (του οποίου η επίσημη ονομασία στα καταλανικά είναι Futbol Club Barcelona και το σύντομο όνομα Barça) είναι μια καταλανική ποδοσφαιρική ομάδα με έτος ίδρυσης το 1899, η οποία αγωνίζεται στην ισπανική Πριμέρα Ντιβιζιόν. H Μπαρσελόνα αποτελεί διαχρονικά φορέα ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας των Καταλανών και αντίστασής τους στις επιταγές του "κατεστημένου", με το οποίο συνδέεται ιστορικά από πολλούς η άλλη μεγάλη ομάδα της Ισπανίας και αιώνια αντίπαλός της, Ρεάλ Μαδρίτης. Ο αγώνας μεταξύ τους θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι παγκοσμίως καθορίζει εν πολλοίς την έκβαση του ισπανικού πρωταθλήματος. Παράλληλα οι δύο αυτές ομάδες αποτελούν τις μοναδικές, μαζί με τους Βάσκους της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που έχουν συμμετάσχει αδιαλείπτως σε όλες τις σεζόν της Primera División από την ίδρυσή της το 1929. Εγκατεστημένοι στο γήπεδο του Καμπ Νου, που αντικατέστησε το 1957 το Les Corts, οι "Blaugranas" έχουν κατακτήσει 21 πρωταθλήματα, 25 Κύπελλα Ισπανίας, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα Εκθέσεων και 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Η ΦΚ Μπαρσελόνα έχει κατακτήσει 77 εθνικές ή διεθνείς επίσημες διοργανώσεις, κάτι που την κάνει την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στην Ισπανία. Αυτές οι κατακτήσεις έχουν δώσει το δικαίωμα στην Barça να εμφανίζεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη στην σχετική κατάταξη του IFFHS για την κορυφαία ομάδα του 20ού αιώνα και στην πρώτη θέση παγκοσμίως για την δεκαετία 2001-2010 σύμφωνα με το IFFHS.Η ομάδα διοικείται από τον Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος εκλέχτηκε πρόεδρος στις 13 Ιουνίου 2010 για εξαετή θητεία, ως διάδοχος του Ζοάν Λαπόρτα. Προπονητής της ήταν από το 2008 και μέχρι τις 27 Απριλίου 2012, όταν και παραιτήθηκε, ο Ζόσεπ Γκουαρδιόλα, πρώην διεθνής Ισπανός ποδοσφαιριστής προϊόν των ακαδημιών της Barça, ο οποίος κατάφερε στην μόλις πρώτη του σεζόν στην ομάδα να κατακτήσει έξι τίτλους (το πρωτάθλημα, το κύπελλο και το Σούπερ Καπ Ισπανίας, το Τσάμπιονς Λιγκ, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων). Από τις 27 Απριλίου 2012 προσωρινός αντικαταστάτης του Γκουαρδιόλα, μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, θα είναι ο μέχρι πρότινος βοηθός του Τίτο Βιλανόβα. Με την ολοκλήρωση της σεζόν στον τελικό του Κυπέλλου, ο Γκουαρντιόλα και πρακτικά αποχώρησε, έχοντας κατακτήσει 14 από τους 19 τίτλους που διεκδίκησε η ομάδα (τετραετία 2008-2012).


ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 

 Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ισπανικό ποδοσφαιρικό σωματείο που εδρεύει στη Μαδρίτη και ιδρύθηκε το 1902. Η Ρεάλ κατέχει το ρεκόρ των 32 τίτλων στη Λα Λίγκα ή Πριμέρα Ντιβιζιόν, ενώ έχει κατακτήσει και 18 Κύπελλα Ισπανίας. Ο σύλλογος επίσης διατηρεί δεύτερη ποδοσφαιρική ομάδα, τη Ρεάλ Μαδρίτης Β. Έδρα της ομάδας είναι το Σαντιάγκο Μπερναμπέου στη Μαδρίτη. Ιδιαιτερότητα της Ρεάλ είναι πως, σε αντίθεση με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία, ανήκει και διοικείται αποκλειστικά από τα μέλη της (socios), από το 1902. Στις 23 Δεκεμβρίου 2000, η Ρεάλ τιμήθηκε από τη ΦΙΦΑ ως "Ο μεγαλύτερος σύλλογος του 20ου αιώνα". Η ισπανική ομάδα είναι επίσης ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχοντας κατακτήσει συνολικά 11 τρόπαια, 9 Κύπελλα Πρωταθλητριών, αριθμό ρεκόρ, και 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ. Η τεράστια και διαχρονική επιτυχία της, της έχουν χαρίσει το χαρακτηρισμό "Βασίλισσα της Ευρώπης". Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παραμένει τα τελευταία χρόνια στην κορυφή των  ιο πλούσιων συλλόγων του κόσμου με συνολικά έσοδα το 2007-08 ύψους 289,6 εκατ. ευρώ[1]. Επίσης , αποτελεί μια από τις τρεις ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη κατηγορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου , μαζί με την Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Μπαρτσελόνα.



ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ




Η Αθλέτικ είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος στο Μπιλμπάο στην Ισπανία. Η Αθλέτικ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισπανίας. Έχει κερδίσει το Ισπανικό πρωτάθλημα οκτώ φορές και το κύπελλο είκοσι τρεις φορές. Είναι γνωστοί ως Ροχομπλάνκος (Rojoblancos, «κοκκινόλευκοι») λόγω των κόκκινων και άσπρων ριγωτών πουκαμίσων τους και ως Los Leones de San Mamés (Τα λιοντάρια του Αγίου Μάμα) επειδή το γηπεδό της (Στάδιο Σαν Μαμές) είναι χτισμένο κοντά σε μια εκκλησία που φέρει το όνομα του Αγίου Μάμα. Ο Άγιος Μάμας ήταν ο πρώτος χριστιανός που ρίχτηκε στα λιοντάρια, αλλά αυτά αρνήθηκαν να τον φάνε. Η Αθλέτικ είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ισπανία που αρνείται να βάλει το λογότυπο της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Είναι γνωστή για την φιλοσοφία της που βασίζεται αποκλειστικά σε Βάσκους ποδοσφαιριστές. Μαζί με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι μοναδικές ομαδες στην Ισπανία που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ στη δεύτερη κατηγορία.Το ποδόσφαιρο εισήχθη στο Μπιλμπάο από Βρετανούς. Στα τέλη του 1800 το Μπιλμπάο ήταν μια βιομηχανική περιοχή με ορυχεία και ναυπηγεία σιδήρου. Σε αυτά δούλευαν πολλοί εργάτες από τη Βρετανία. Αυτοί οι εργάτες το 1890 ίδρυσαν την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στο Μπιλμπάο. Εν τω μεταξύ στην Αγγλία την ίδια εποχή σπούδαζαν πολλά παιδιά πλούσιων οικογενειών από το Μπιλμπάο, οι οποίοι γυρίζοντας έφτιαξαν μια δεύτερη ομάδα παίζοντας μεταξύ τους παιχνίδια. Το 1898 οι σπουδαστές του γυμνασίου Zamacois ιδρύουν την Βισκάγια. Το 1901 σε μια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο καφέ Garcia, θεσπίστηκαν οι πιο επίσημοι κανόνες και κανονισμοί ποδοσφαίρου. Το 1902 οι δύο σύλλογοι του Μπιλμπάο κατέβασαν στο Ισπανικό κύπελλο μια ενωμένη ομάδα, τη Βισκάγια (Vizcaya), κατακτώντας τελικά και το κύπελλο, καθώς νίκησαν στον τελικό την Μπαρτσελόνα. Το 1941 η Βισκάγια με διάταγμα του Φρανθίσκο Φράνκο αλλάζει όνομα σε Αθλέτικ. Το 1943 κατέκτησε το κύπελλο της Ισπανικής λίγκας (Generalisimo), το οποίο ξανακατέκτησε το 1956 και το 1958. Στο κύπελλο οι επιτυχίες συνεχίστηκαν το 1944 και 1945. Το 1956 έπαιξε και το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στη δεκαετία του '60 η Αθλέτικ κατέκτησε ένα κύπελλο, το 1969. Ένα ακόμα κατέκτησε τη δεκαετία του '70 (1973). Το 1977 έχασε στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από τη Γιουβέντους. Την δεκαετία του '80 η ομάδα ανακάμπτει και κερδίζει το πρωτάθλημα το 1983 και το κύπελλο το 1984. Το 1984 ξαναπαίρνει το πρωτάθλημα Ισπανίας. Το 2012 έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, αφού απέκλεισε μεγαθήρια του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου