Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΥΖΙΝΑ




Το να τρως καλά είναι ιδιαίτερα σπουδαίο για τους περισσότερους Γάλλους, οι οποίοι ξοδεύουν απίστευτο χρόνο μιλώντας για κατανάλωση φαγητού. Ακόμη κι αν δεν έχεις τα μέσα για να φας σε ένα υψηλής τάξεως εστιατόριο, μπορείς να απολαύσεις τις γαλλικές λιχουδιές αγοράζοντας τρόφιμα στην αγορά ή σε ειδικά καταστήματα, δοκιμάζοντας τις τοπικές νοστιμιές ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι.



«Τα πάντα στη Γαλλία τελειώνουν με αυτό τον τρόπο. Τα πάντα. Γάμοι, βαφτίσια, μονομαχίες, κηδείες, απάτες, διπλωματικές υποθέσεις- τα πάντα αποτελούν πρόσχημα για ένα καλό δείπνο».

συνφάγει κανείς σε Ζαν Ανούιγ, γάλλος θεατρικός συγγραφέας Έχουν ξοδευτεί τόνοι μελανιού για να γραφτεί η ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας, που ξεκινάει περίπου τον 16ο αιώνα. Έχουν χρησιμοποιηθεί τόνοι τροφίμων και ιδιαίτερων προϊόντων με γαλλική καταγωγή για να δημιουργηθούν όλες αυτές οι συνταγές που μαγεύουν τον ουρανίσκο μας και όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις μας. Αλλά από την πρώτη στιγμή η γαλλική κουζίνα κέρδισε τις επευφημίες των πλούσιων οικογενειών ανά τον κόσμο και μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα σε όλο τον



“καλό” κόσμο της Ευρώπης. Ένα γεύμα σε ένα απλά καλό εστιατόριο δεν ήταν αρκετό για να διαχωρίσει την αξία του. Έπρεπε Ενα γαλλικό ρεστοράν με πιάτα γαλλοφερμένου σεφ και συνοδεία καλού γαλλικού κρασιού!

Απαραίτητος συνοδός σε όλα τα εδέσματα είναι το γαλλικό κρασί, λευκό ή κόκκινο, από τα διάσημα αμπέλια του Μπορντό και της Βουργουνδίας από γνωστές γαλλικές ποικιλίες, όπως merlot, pinot noir, sauvignon blanc, champagne, bordeaux, κ.ά.


Ζαμπαγιόνε

ονομάζεται ένα γλυκό της ιταλικής κουζίνας, το οποίο πέρασε και στη γαλλική κουζίνας, ενώ συνήθως πασπαλίζεται με κανέλα. Σερβίρεται ζεστό, συνήθως σε ποτήρια και συνοδεύεται από μπισκότα.





Καμαμπέρ

Το Καμαμπέρ είναι γαλλικό τυρί από την περιοχή της Νορμανδίας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό περίβλημα του τυριού και η ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του.


Μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ είναι μια κρεμώδης σάλτσα που χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία φαγητών τα οποία κατά κανόνα μπαίνουν στο φούρνο.

Ροκφόρ



Το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά, προερχόμενο από το γαλλικό νότο. Παράγεται από γάλα προβάτου, και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού στην περιοχή Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν (Roquefort-sur-Soulzon). Υπάρχουν και άλλα παρόμοια τυριά, όπως το μπλε τυρίΔανίας ή Γερμανίας, αλλά μόνον όσα παρασκευάζονται στην συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας μπορούν να ονομάζονται ροκφόρ, λόγω του ευρωπαϊκού νόμου της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.


Φοντύ

Με τον όρο φοντύ (ή φοντί, γαλλ. fondue) αναφέρεται μια πλειάδα συνταγών της γαλλικής κουζίνας, οι οποίες, όπως το προσδιορίζει και η λέξη (fondue=λιωμένο), αφορούν λιωμένα μίγματα.












Φουά γκρα
Το "φουά γκρα" (από τα γαλλικά "foie gras" = "παχύ ήπαρ" ή "παχουλό" ήπαρ) είναι λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας. Αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας.





Πηγές:
www.epicurus.org
www.wikipedia.com
www.cuisinedumonde.com
www.recipezaar.com
theworldwidegourmet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου