Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


                                             Οι λίμνες Plitvice είναι ένα Εθνικό Πάρκο στην Κροατία, στην ορεινή περιοχή της Lica. Βρίσκονται στο οροπέδιο Pletvice, το οποίο περιβάλλεται από τρία βουνά, που αποτελούν μέρος των Δαλματικών Άλπεων. Το Εθνικό Πάρκο καλύπτει μία έκταση 3οο τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι λίμνες ενώνονται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.


 


ΠΟΥΛΑ ( πόλη Κροατίας)

Η πόλη φημίζεται για τα ρωμαϊκά της μνημεία, από τα οποία το πιο γνωστό είναι το Αμφιθέατρο της Πούλα, το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο και που αποκαλείται Αρένα από τους κατοίκους. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αμφιθέατρα της αρχαιότητας που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα του στη διάρκεια του καλοκαιρινού κινηματογραφικού φεστιβάλ. Κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, με ενέργειες της διοίκηση της φασιστικής Ιταλίας έγιναν προσπάθειες διάλυσης του μνημείου και μεταφοράς του στην Ιταλία. Κάτι που τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω του μεγάλου κόστους.

Άλλα καλά διατηρημένα ρωμαϊκά μνημεία είναι η Αψίδα του Σέργκιι καθώς και ο ναός της Ρώμης και του Αυγούστου που χτίστηκαν τον 1ο αιώνα μ.Χ. από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο.

Οι Δίδυμες Πύλες (Porta Gemina) είναι μία από τις εναπομείνασες πύλες μετά την κατεδάφιση των τειχών της πόλης στις αρχές του 19ου αιώνα. Χρονολογείται από τα μέσα του 2ου αιώνα. Αποτελείται από δύο αψίδες, κολώνες, επιστήλιο και διακοσμημένη ζωφόρο.

Άλλα αξιοθέατα είναι η Πύλη του Ηρακλή που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα. Η Αγορά που κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. κόντα στη θάλασσα. Τη ρωμαϊκή εποχή περιβαλλόταν από τους ναούς του Δία, της Γιούνο και της Αθηνάς. Δύο Ρωμαϊκά θέατρα: το μικρότερο (διαμ. 50μ., 2ος αι.) που βρίσκεται κοντά στο κέντρο και ένα μεγαλύτερο (διαμ. 100μ., 1ος αι.) στο νοτιότερο άκρο της πόλης.

Το βυζαντινό Παρεκκλήσι της Σάντα Μέρι Φορμόσα που χτίστηκε τον 6ο αιώνα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίστρια που βρίσκεται σε πάρκο λίγο πιο μακριά απο το Αμφιθέατρο και κοντά στις Δίδυμες Πύλες. Η συλλογή του ξεκίνησε από τον στρατηγό Μάρμοντ τον Αύγουστο του 1802, με ευρήματα από το Ναό της Ρώμης και Αυγούστου. Το μουσείο άνοιξε στο κοινό με τη σημερινή του μορφή το 1949 και περιλαμβλανει θησαυρούς της πόλης αλλά και των περιχώρων από την προϊστορία μέχρι το Μεσαίωνα. Το Κάστρο σε σχήμα αστεριού με τέσσερις επάλξεις. Βρίσκεται στην κορυφή του κεντρικού λόφου της παλιάς πόλης. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια του ρωμαϊκού καπιτωλίου από τους Βενετούς, το 14 αιώνα, σε σχέδιο του Γάλλου στρατιωτικού αρχιτέκτονα, Αντουάν ντε Βίλ. Από το 1961 φιλοξενεί το Ιστορικό μουσείο της Ίστρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου