Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΥΖΙΝΑ


Η Ιταλία κραταιά δύναμη της Μεσογείου από αρχαιοτάτων χρόνων, σταυροδρόμι πολιτισμών άνοιξε τις πόρτες όχι μόνο στο εμπόριο και τον πολιτισμό αλλά και στις γεύσεις που έφερναν οι ταξιδευτές μαζί τους. Κάποιες αγαπήθηκαν τόσο που έγιναν... δικές της!
Η εύφορη μεσογειακή γη, προίκισε πλουσιοπάροχα την Ιταλία με λάδι, κρασί και σιτηρά, αλλά και κτηνοτροφία που  παρείχε όλα τα γαλακτοκομικά . Η ιταλική κουζίνα δείχνει φτωχική. Δεν είναι όμως! Με λίγα, ταπεινά υλικά oι Ιταλοί κατάφεραν να δημιουργήσουν γεύσεις που κατέκτησαν τον κόσμο όλο. Γεύσεις, βασισμένες στα ολόφρεσκα μυρωδικά, στο σκόρδο και το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα και τα ζυμαρικά, τους αρέσει να γεμίζουν  την τροφή τους. Είτε είναι λαχανικά, είτε ζυμαρικά πειραματίζονται γεμίζοντας με τυρί, κιμά και ψιλοκομμένα λαχανικά. Η παρμεζάνα, ταιριάζει σχεδόν παντού. Στις σαλάτες, στα ζυμαρικά, στις πίτσες στις σούπες, στα ψητά. Σαλάτες με υπέροχες βινεγκρέτ με ξύδι ή λεμόνι, κάθε είδους σάλτσα αλλά και μαριναρισμένα κρέατα με μυρωδικά βγαλμένα από τον κήπο... βασιλικός, δυόσμος, μαντζουράνα, ρίγανη, δενδρολίβανο... αγαθά.
Απ' άκρη σε άκρη η Ιταλία έχει να προτείνει νοστιμιές και γεύσεις που διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο. Στον πλούσιο βορρά συναντάμε βούτυρο, κρέμα, πολέντα, το μασκαρπόνε, την παρμεζάνα, τα ριζότο και τα λαζάνια. Στην κεντρική Ιταλία εμφανίζονται δυναμικά τα ραβιόλια και τα τορτελίνια ενώ το προσούτο βρίσκει παρέα στα ολόφρεσκα μεσογειακά φρούτα.
Πιο νότια, απολαμβάνουμε μοτσαρέλα, caciocavallo, πικάντικα τυριά όπως το pecorino και βέβαια ελαιόλαδο, ζυμαρικά, βασιλικό και τομάτα!
Σάλτσα Πέστο
Ωστόσο τα πιο γνωστά Ιταλικά φαγητά είναι τα εξής:
Ιταλική Πίτσα

Καρμπονάρα
Ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα  
 Λαζάνια αλά Πέστο
Πολέντα με λουκάνικο και σάλτσα τομάτας                         



ΠΗΓΗ:http://www.elais.gr/cooking/international-taste/2832


1 σχόλιο: