Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΥΖΙΝΑ


Η φιλοξενία είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή της Μολδαβίας στη Ρουμανία, η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Λέγεται συχνά ότι όποιος περνάει ένα κατώφλι στην περιοχή είναι βέβαιο ότι θα τύχει θερμού καλωσορίσματος. Δεν είναι περίεργο που ο σπουδαιότερος Ρουμάνος ποιητής, ο Μιχάη Εμινέσκου, και ο διακεκριμένος παραμυθάς  Ίον Τσρεάνγκα κατάγονται απ' αυτή την περιοχή, η οποία είναι γεμάτη χειμερινές παραδόσεις και μαγειρική.
Οι γιορτές ξεκινούν με την παραδοσιακή σφαγή του χοίρου, ένα όλο και πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα από την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ. Οι χωριανοί σφάζουν ένα χοίρο στην εορτή του Ιγνατίου, στις 20 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, τη συγκεκριμένη ημέρα πρέπει να πεθάνει ένας χοίρος -- διαφορετικά, θα ονειρευτεί το θάνατό του το ίδιο βράδυ, σταματώντας τη διαδικασία πάχυνσης. Το πάχος του χοίρου αποτελεί ένδειξη της ευημερίας και της σκληρής δουλειάς του εκτροφέα.


Το χοιρινό κρέας αποτελεί βασικό συστατικό για πολλά πιάτα στη Μολδαβία. Ξινό μπορς και μίγμα οργάνων χοιρινού κρέατος ψημένα στην κουζίνα, συνοδευόμενα συνήθως από κόκκινο κρασί και σπιτικό πρόβιο τυρί, γνωστό ως tochitura moldoveneasca. Οι Μολδαβοί φτιάχνουν επίσης sarmale, ένα μίγμα χοιρινού κρέατος, ρυζιού και διαφόρων λαχανικών, τυλιγμένα σε λάχανο ή αμπελόφυλλα και στη συνέχεια βρασμένα σε ξινό, άψητο μπορς. Το πιάτο αυτό είναι απαραίτητο σε όλα τα οικογενειακά γεύματα. Όποιο φαγητό και αν σερβίρεται στο τραπέζι, είναι παράδοση να υπάρχει πολέντα καλαμποκιού (mamaliguta) και πίκλες.
tochitura moldoveneasca

sarmale










Το caltabosi είναι χοντρό λουκάνικο, συνήθως από έντερα χοίρου γεμισμένα με χοιρινό κρέας, ρύζι και κρεμμύδια. Οι Μολδαβοί συνδυάζουν επίσης κοτόπουλο και χοιρινό κρέας για να φτιάξουν racituri, ένα πιάτο σε μορφή ζελέ με έντονη γεύση σκόρδου.
Racituri
poale-n brau











Τα poale-n brau και turta cu julfa είναι συνηθισμένα γλυκά της Μολδαβίας. Το πρώτο είναι τοπική τυρόπιτα ψημένη σε φούρνο, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει λεπτά στρώματα ζύμης φουρνισμένα στο πάνω μέρος της κουζίνας και στη συνέχεια πασπαλισμένα με μέλι και καρύδια. Τα στρώματα τοποθετούνται μαζί για να σχηματίσουν ένα μεγάλο κέικ.
turta cu julfa
cozonac
Το cozonac, ένα αφρώδες κέικ διακοσμημένο με σταφίδες και καρύδια, αποτελεί το πιο συνηθισμένο γλυκό για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Οι Μολδαβοί απολαμβάνουν τις χειμερινές παραδόσεις τους, πολλές από τις οποίες προέρχονται από το μακρινό παρελθόν. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ομάδες ανδρών και παιδιών πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να ευχηθούν στους ντόπιους ένα ευοίωνο έτος, με μια παραδοσιακή πομπή η οποία ονομάζεται plugusorul (το μικρό αλέτρι). Οι καλοθελητές τραγουδούν, σφυρίζουν με σφυρίχτρες και αυλούς και χτυπούν μικρές καμπανίτσες.
Την επόμενη μέρα, επιστρέφουν για να ψεκάσουν κόκκους σιταριού οι οποίοι συμβολίζουν τη γονιμότητα, την υγεία και την αγνότητα. Άλλη μια συνήθεια της περιοχής είναι να φοράει κάποιος γνήσιο ή ψεύτικο αρκουδοτόμαρο και να χορεύει στη μουσική ενός αυλού.

ΠΗΓΗ: setimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου