Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



Μοναστήρι Capriana στη Μολδαβία
Capriana μοναστήρι είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Basarabia. Απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα βόρεια - δυτικά του Κισινάου, στη τοποθεσια Isnovat , στην δέσμη του ποταμού με το ίδιο όνομα (Isnavat).
Για πρώτη φορά αναφέρθηκε στους χάρτες του Βασιλιά Αλεξάνδρου στα 30 του 15 ου αιώνα.
    Αρχικά, η μονή πήρε το όνομά Vasnavet, το οποίο είναι ένα ποτάμι που ρέει κοντά στο μοναστήρι. Αργότερα μετονομάστηκε σε Capriana, τιμώντας έτσι το όνομα Chiprian που ήταν ο πρώτος ηγούμενος της μονής. Λόγω της οικονομικής παρακμής και της πολιτιστικής στασιμότητας, η Μονή Capriana πειραματίστηκε μια δύσκολη περίοδο τον XVII αιώνα. Μετά το 1962, το μοναστήρι μετατράπηκε σε ένα σανατόριο για τα άρρωστα παιδιά. Η τράπεζα μοναστήρι είχε μετατραπεί σε ένα κλαμπ όπου χοροεσπερίδες και  γάμοι είχαν οργανωθεί. Με την  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, η Μονή Capriana  έγινε και  ένα μέρος  για δημηγορίες. Ο πρώτος ηγούμενος της μονής ήταν ο αρχιμανδρίτης Ιωσήφ Gargalac , ο οποίος ήταν ένας πρώην ηγούμενος της Μονής Soruceni. Με την υποχώρηση του ηγουμένου Ιωσήφ, το μοναστήρι διεξάχθηκε από τον ιερομόναχο Σεραφείμ, ο οποίος συνέχισε την ανοικοδόμηση της Μονής.Το 1994 - 1997 η Τράπεζα της Μονής ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε εκκλησία για δημηγορίες το  χειμώνα.


Tipova Village

Στην Tipova, στη βραχώδη πλευρά του ποταμού Δνείστερου (περίπου 100-χλμ βόρεια από το Κισινάου), είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο ορθόδοξο μοναστήρι στη Μολδαβία και στην Ανατολική Ευρώπη.
 Πολύ πριν διαμορφωθεί το φεουδαρχικό κράτος της Μολδαβίας , μια κοινότητα μοναχών ιδρύθηκε εδώ. Μερικοί λένε ότι το X-XII c μερικά κύτταρα σκάφτηκαν μέσα στα απόκρημνα βράχια του Δνείστερου.
 Το 1776 μια ευημερούσα περίοδος ξεκίνησε όταν το μοναστήρι ήταν χωρισμένο σε μεγάλα τμήματα που χωρίζονταν από τεράστιες  στήλες. Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου το μοναστήρι έκλεισε και καταστράφηκε. Το 1975 τα ερείπια του μοναστηριού Tipova προστατεύθηκαν από το κράτος το 1994 και οι θρησκευτικές υπηρεσίες συνεχίστηκαν.
Λέγεται ότι ο γάμος του μεγάλου ηγέτη  Stefan cel Mare και η σύζυγός του Μαρία Voichita πραγματοποιήθηκε σε αυτό το μοναστήρι. Ένας άλλος θρύλος  λέει ότι ο μυθολογικός ποιητής Ortheus πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε αυτούς τους λόφους και είναι θαμμένος σε μια γωνιά ενός καταρράκτη.

Orhei Vechi

Old Orhei (ρουμανική γλώσσα: Orheiul Vechi) είναι ένα ιστορικό και αρχαιολογικό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στην Trebujeni60 χιλιόμετρα (37 μίλια) βόρειο-ανατολικά του Κισινάου, στις όχθες του ποταμού Raut.
Η αρχαία πόλη Old Orhei  είναι  ένα μοναδικό φυσικό και ιστορικό συγκρότημα στην ύπαιθρο. Συνδυάζει οργανικά το φυσικό τοπίο και τα απομεινάρια των αρχαίων πολιτισμών. Ως αποτέλεσμα των τεράστιων αρχαιολογικών ανασκαφών εδώ ανασκάφηκαν τα πολιτιστικά στρώματα διαφορετικών εποχών, όπως - η παλαιολιθική, η νεολιθική , και  η Εποχή του Σιδήρου. Η κουλτούρα της  Geto- Dacians τoυ Πρώιμου και ύστερου Μεσαίωνα αντιπροσωπεύεται από τα υπόλοιπα των πήλινων και ξύλινων φρούριων της Geto-Dacian περιόδου.

Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Μολδαβίας
Το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μολδαβίας (ρουμανική γλώσσα: Muzeul National de Arheologie şi istorie ένα Moldovei) είναι ένα μουσείο στην Κεντρική  Κισινάου, Μολδαβία. Πάνω από 263.000 εκθέματα, 165.000 εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας, που ιδρύθηκε το 1983. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Κισινάου. Στην αυλή του μουσείου υπάρχει  ένας  λύκος Καπιτωλίου, το αντίγραφο του ενός βρίσκεται στη Ρώμη. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σχεδόν 15 εκθέσεις  στο μουσείο οι οποίες είναι πολύ σημαντικά γεγονότα  στη Μολδαβία. Το μουσείο είναι δομημένο σε πολλές επιστημονικές ενότητες: Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία, Μεσαιωνική Ιστορία, Ιστορία του Basarabia, Σύγχρονη Ιστορία, θησαυροί.Το Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Μολδαβίας λαμβάνει χώρα μεταξύ των πιο σημαντικών  μουσείων ιδρυμάτων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, όσον αφορά τη συλλογή και το επιστημονικό του κύρος. Το Μουσείο ιδρύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1983, όταν εκδόθηκε η Διαταγή του Υπουργείου Πολιτισμού αρ. 561 «Περί αναδιαμορφώσεως των Μουσείων».

Η Αψίδα του Θριάμβου στη Μολδαβία
Η αψίδα του θριάμβου είναι ένα μνημείο στην κεντρική Κισινάου. Χτίστηκε το 1841 και ανακαινίστηκε το 1973. Βρίσκεται στο Κισινάου.





Ορθόδοξη εκκλησία της Μολδαβίας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας (κανονικό όνομα: Μητρόπολη του Κισινάου της Μολδαβίας) είναι μια αυτόνομη εκκλησία κάτω από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας κανονικό έδαφος καλύπτει τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Μαζί με την Μητρόπολη της Βεσσαραβίας (μια αυτόνομη εκκλησία κάτω από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας), είναι μία από τις δύο μεγάλες εκκλησίες της Μολδαβίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας έχει τεταμένες σχέσεις με το ROCOR (Russian Orthodox Church Outside Russia) , το οποίο έχει μόνο λίγους οπαδούς στη χώρα. Η εκκλησία έχει τέσσερις επαρχίες (επισκοπές): Chişinău, Tiraspol και Dubasari, Edinet και Briceni, Cahul και Comrat. Οι γλώσσες της Εκκλησίας είναι η Ρουμάνικη και η Σλαβική. Η μουσική της Εκκλησίας είναι Βυζαντινή και Ρωσική. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας έχει 1.080 ενορίες, 30 μοναστήρια, μια ακαδημία και δύο σεμινάρια. Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μολδαβίας είναι ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος, που είναι μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Soroca (φρούριο Μολδαβίας)

Soroca  είναι μια πόλη της Μολδαβίας που βρίσκεται στον ποταμό Δνείστερο περίπου 160 χλμ βόρεια του Κισινάου. Είναι το διοικητικό κέντρο της Soroca District. Το αρχικό ξύλινο φρούριο ήταν σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των οχυρώσεων και περιελάμβανε τέσσερα φρούρια (π.χ. Akkerman και Khotin)
Μεταξύ του 1543 και του 1546 σύμφωνα με τον κανόνα του Petru Rareş, το φρούριο ξαναχτίστηκε με πέτρα ως ένας τέλειος κύκλος με πέντε προμαχώνες που βρίσκονται σε ίσες αποστάσεις. Η τοποθεσία  επεκτάθηκε τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχετικής ευημερίας. Η Soroca έγινε ένα περιφερειακό κέντρο που διαθέτει μεγάλες πλατείες, εκσυγχρονισμένους δρόμους , νοσοκομεία, σχολεία  και εκκλησίες. Κατά τη σοβιετική περίοδο η πόλη έγινε ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο για τη Βόρεια Μολδαβία.



Ποταμός Raut
Ο Raut, που αναφέρεται επίσης ως Reut  είναι ένα ποτάμι στη Μολδαβία, παραποταμός του Δνείστερου. Ο  Raut, ήταν  γενικά πλωτός μέχρι τον 18-19ο αιώνα. Σήμερα  είναι πλωτός μόνο από μικρά σκάφη.

Οι πόλεις Balti, Orhei και Floreşti βρίσκονται
δίπλα στο ποτάμι.






                                                                    
          ΠΗΓΕΣ: moldova.org, wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου