Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΚΛΙΜΑ





Τρεις τύποι κλίματος : ωκεάνιος (δυτικά), μεσόγειος (νότια), ηπειρωτικός (κεντρικά και ανατολικά). Περιβάλλον Retour à la table des matières

• Οι γεωργικές και δασικές παραγωγικές ζώνες καλύπτουν μία έκταση 48 εκατομμυρίων εκταρίων, ήτοι 82% της μητροπολιτικής Γαλλίας.

• Ο δασικός όγκος αντιπροσωπεύει το 26% της χώρας και είναι ο τρίτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εκείνους της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η γαλλική δασική έκταση αυξήθηκε κατά 35% από το 1945, ενώ διπλασιάστηκε μέσα σε 200 χρόνια.

• Η Γαλλία απαριθμεί 136 ποικιλίες δέντρων, γεγονός σπάνιο για μια ευτωπαϊκή χώρα, ενώ παράλληλα ο αριθμός των μεγάλων ζώων αυξάνεται : μέσα σε 20 χρόνια, ο πληθυσμός των ελαφιών διπλασιάστηκε και εκείνος των ζαρκαδιών τριπλασιάστηκε.


Η Γαλλία έχει ποικιλία κλιμάτων, εξαιτίας της μεγάλης της επαφής με τις θάλασσες που την περιβρέχουν και τις πλαισιώσεις της από ηπειρωτικές περιοχές. Η χώρα βρίσκεται σε ίση περίπου απόσταση από το Βόρειο πόλο και τον Ισημερινό, για αυτό δεν γνωρίζει ούτε τα μεγάλα ψύχη της Βόρειας ή Ανατολικής Ευρώπης, ούτε τους μεγάλους καύσωνες των μεσογειακών χερσονήσων. Στις ακτές της Μεσογείου, π.χ., καθώς και στο μεγαλύτερο τμήμα της Νότιας Γαλλίας, τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά. Στα Νότια οι χειμώνες είναι εξαιρετικά ήπιοι, ωστόσο μερικές φορές φυσούν από τα Πυρηναία και τις Άλπεις ψυχροί άνεμοι. Ένας τέτοιος άνεμος είναι και ο μαΐστρος από το Δέλτα του Ροδανού που φυσά 3-4 μέρες συνέχεια και με μεγάλη ορμή. Η πτώση των βροχών είναι σχεδόν παντού καλά κατανεμημένη. Οι άφθονες βροχές κάνουν το έδαφος ευφορότατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου