Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Μοναστήρι της Ρίλα
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, γνωστό και απλά ως Μοναστήρι της Ρίλα είναι η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία. Βρίσκεται στα Όρη Ρίλα, νότια της πρωτεύουσας, Σόφιας. Ολόκληρο το συγκρότημα της μονής καταλαμβάνει μια έκταση 8.800 m² και αποτελείται από μια μονόκλιτη βασιλική, κελιά όπου μένουν οι μοναχοί και έναν πύργο. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 10ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Βουλγαρίας και γενικότερα των Βαλκανίων. Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας και το 1983 χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από το 1991 υπάγεται εξ' ολοκλήρου στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.




Καθεδρικός ναός της Σόφια
O Καθεδρικός Ναός της Σόφιας είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αλέξανδρο Νιέφσκι και αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας.
Αρχιτεκτονική Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια οικοδομήθηκε στα 1904 – 1912 σε νεο-βυζαντινό ρυθμό σε σχέδια του Ρώσου αρχιτέκτονα Αλεξάντερ Ν. Πομεράντσεφ σε συνεργασία με άλλους Ρώσους και Βουλγάρους αρχιτέκτονες. Ο ναός έχει πέντε κλίτη και οικοδομήθηκε σε ρυθμό σταυροειδούς βασιλικής με θόλο, ακολουθώντας τα αρχιτεκτονικά διδάγματα της ρωσικής θρησκευτικής δόμησης.
Η διακόσμηση του ναού 
Στο επάνω μέρος της κεντρικής εισόδου του ναού εικονίζεται σε πολύχρωμο μωσαϊκό η μορφή του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι. Στην εσωτερική διακόσμηση του ναού έχουν χρησιμοποιηθεί πολύχρωμα ιταλικά μάρμαρα, βραζιλιάνικος όνυχας, αλάβαστρος και άλλα πολυτελή υλικά, ενώ τα μωσαϊκά και τα γλυπτά, φιλοτεχνημένα από Βουλγάρους, Ρώσους και άλλους ξένους καλλιτέχνες, είναι ιδιαίτερα υψηλής τέχνης. Στην περίμετρο του θόλου είναι γραμμένο το «Πάτερ Ημών» με χρυσά γράμματα. Στο εικονοστάσιο του κεντρικού κλίτους και σε κάθε πλευρά της Ωραίας Πύλης υπάρχουν οι εικόνες του Ιησού Χριστού και της Παρθένου Μαρίας. Σε περίτεχνη λειψανοθήκη εκτίθενται τα λείψανα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι, που τα δώρησε στο ναό η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Σωζόπολη

Η Σωζόπολη είναι η παλαιότερη πόλη στην Βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Η πρώτη εγκατάσταση στα μέρη αυτά χρονολογείται τουλάχιστον από το πρώτο ήμισυ του 6ου π.Χ. αιώνα, αφού την Απολλωνία (αρχαίο όνομα της πόλης) ίδρυσαν Μιλήσιοι με επικεφαλής τον Αναξίμανδρο. Η πόλη διοικήθηκε από ένα ελεγμένο συμβούλιο αρχόντων και αναπτύχθηκε ως εμπορικό και ναυτικό κέντρο. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκε το εμπόριο κρασιού, αλατιού, υφασμάτων κεραμικής και χαλκού. Διατηρούσε στενές πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η εμπορική της επίδραση στις Θρακικές περιοχές βασιζόταν σε μια συνθήκη με τους ηγέτες του Οδρισσιανού βασιλείου από τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι υποθαλάσσιες εξερευνήσεις στην περιοχή του λιμανιού έφεραν στο φως απομεινάρια κατοικιών, κεραμικά πήλινα σκεύη, λίθινα και ξύλινα εργαλεία. Στον κόλπο της Σωζόπολης έχουν ανακαλυφθεί πολλές άγκυρες από τον 2ο-1ο αιώνα π.Χ., απόδειξη δραστήριας ναυσιπλοΐας από την αρχαιότητα. Το σύμβολο της πόλης - η άγκυρα, παρούσα σε όλα τα νομίσματα είναι απόδειξη της σημαντικότητας του εμπορίου. Η πλούσια πόλη έγινε σύντομα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Στο κέντρο της πόλης υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει μερικά από τα ευρήματα (κεραμικά, άγκυρες, αμφορείς κλπ).


Βέλικο Τάρνοβο
Το Βελίκο Τάρνοβο είναι μία πόλη της βορειοκεντρικής Βουλγαρίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γιάντρα, και υπήρξε πρωτεύουσα της δεύτερης βουλγάρικης αυτοκρατορίας και συχνά αναφέρεται ως "η πόλη των τσάρων". Προσελκύει πολλούς τουρίστες λόγω της αρχιτεκτονικής στην παλιά πόλη. Αποτελεί σημαντικό διοικητικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό κέντρο στη Βόρεια Βουλγαρία. Η παλιά πόλη απλώνεται πάνω σε τρεις λόφους: στον Τσάρεβετς, στην Τραπέζιτσα και την Σβέτα Γορά. Ο λόφος της Τραπέζιτσας φημίζεται για τις ορθόδοξες εκκλησίες και τις κατοικίες των αριστοκρατών. Στον Μεσαίωνα η Τραπέζιτσα ήταν ένα από τις εστίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και σήμερα έτσι ονομάζεται η Σχολή Τεχνών του Τάρνοβο για την αρχιτεκτονική, ζωγραφική και φιλολογία.




Μπουργκάς
Το Μπουργκάς, επίσης Πύργος, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στη χώρα, μετά τη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και την Βάρνα. Είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Πύργου και βιομηχανικό και τουριστικό κέντρο. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Πύργου είναι συνδετικό σημείο για μεγάλα θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας στην Βουλγαρία όπως η Χρυσή Αμμουδιά, το Νεσεμπάρ (Μεσημβρία), η Σωζόπολη, το Ντυούνι και το Ελενίτε. Ο αρχαίος Πύργος ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους από την Απολλωνία ως στρατιωτική και παρατηρητική θέση έναντι της έτερης σημαντικής αποικίας στην περιοχή της Μεσημβρίας. Κατά τον Μεσαίωνα, ανεγέρθη στην περιοχή ένα μικρό οχυρό με την ελληνική ονομασία Πύργος και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο. Μόλις τον 17ο αιώνα ανεπτύχθη στη σύγχρονη περιοχή της πόλης ένας καταυλισμός, που είχε μόλις 3.000 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων Έλληνες την περίοδο της Απελευθέρωσης. Σύντομα έγινε μείζον κέντρο στην νότια Βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας και πόλη καλά ανεπτυγμένης βιομηχανίας και εμπορίου. Σταδιακά κατασκευάστηκαν εταιρείες λαδιού και χημικές. Επίσης εξορύσσονται αλάτι και σίδερο που εξάγονται.


Βάρνα
Η Βάρνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας μετά τη Σόφια και το Πλόβντιβ . Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας της Βάρνας. Αποτελεί σημαντικό λιμάνι στα ανατολικά της χώρας, στα παράλια της Μάυρης Θάλασσας. Είναι γνωστή και ως "Η Θαλάσσια Πρωτεύουσα" ή "Η Καλοκαιρινή Πρωτεύουσα" της Βουλγαρίας. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό κέντρο της Βουλγαρίας και της Μαύρης Θάλασσας γενικότερα. Οι κύριες βιομηχανίες της περιλαμβάνουν το εμπόριο, τις μεταφορές και τη ναυπηγική, ενώ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής έχει και η τουριστική δραστηριότητα. Σήμερα η ανεργία είναι από της χαμηλότερες στη χώρα (2-3%). Σύμφωνα με δημοσκόπηση μέσω του αναγνωστικού κοινού εφημερίδας η Βάρνα είναι η καλύτερη πόλη για κατοικία στη Βουλγαρία.


 Μπάνσκο
Το Μπάνσκο είναι μια πόλη στο όρος Πίριν της Βουλγαρίας. Είναι μεγάλος τουριστικός προορισμός ειδικότερα κατά την χειμερινή περίοδο λόγω του ομώνυμου χιονοδρομικού κέντρου που διαθέτει άριστη οργάνωση με καλή ποιότητα χιονιού. Μετά από την διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ τζαζ στην πόλη, το Μπάνσκο απέκτησε διεθνές πολιτιστικό ενδιαφέρον.






  «Μπλε βράχια»
Η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενο φυσικό πάρκο το 1980. Στο πάρκο υπάρχουν 930 είδη φυτών, τα 133 από τα οποία είναι βότανα. Πλούσια είναι και η ποικιλία των αντιπρόσωπων του ζωικού βασιλείου που έχει βρει καταφύγιο στο υπέροχο αυτό μέρος.





 «Χρυσή Αμμουδιά»
Μέσα σε τέτοια μικρή έκταση υπάρχουν πολλά και διάφορα τοπία, που οφείλονται στην μορφολογία του εδάφους και το γεγονός αυτό καθιστά το πάρκο μοναδικό στο είδος του στην Βουλγαρία. Εκτός από διακλαδώσεις βαλανιδιών, γαύρων, φιλυρών, το πάρκο φημίζεται και για την ελώδη βλάστησή του που καταλαμβάνει το 2% της έκτασης του πάρκου και είναι καθολική η κυριαρχία του υγρού στοιχείου".



Φωτοβολταϊκό πάρκο
Τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων.









Πάρκο στη Σόφια
Το κεντρικό της πάρκο μετασχηματίστηκε πολλές φορές, αλλά πάλι είναι ένα απ’ τα αγαπημένα μέρη για τους κάτοικους της πρωτεύουσας. Στον κήπο αυτό υπάρχουν τοποθετημένα πολλά μαρμαρένια τραπέζια με ζωγραφισμένες σκακιέρες από το πάνω και εκεί συχνάζουν οι λάτρεις του σκακιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου