Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Η Ιταλία είναι ως επί το πλείστον ορεινή, εκτός από την πεδιάδα του Πάδου στο βορρά , και
εκτείνεται από τις Άλπεις μέχρι την κεντρική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τα νησιά Σικελία, Σαρδηνία, Έλμπα και 70 περίπου άλλα μικρότερα. Στην ιταλική χερσόνησο υπάρχουν δύο μικρά ανεξάρτητα κράτη: το κράτος της πόλης του Βατικανού και η Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου. 

Το πολίτευμα της Ιταλίας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όλοι οι Ιταλοί πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Οι κύριοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας της χώρας είναι: ο τουρισμός, η μόδα, η τεχνολογία, η χημική βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα είδη διατροφής. Οι βόρειες περιφέρειες της Ιταλίας είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Στην ιταλική χερσόνησο, κέντρο της αχανούς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που άφησε τεράστια αρχαιολογική, πολιτιστική και λογοτεχνική κληρονομιά, είδαν το φως ο ουμανισμός και η Αναγέννηση. Αυτό συνέβαλε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σκέψης, φιλοσοφίας και τέχνης, χάρη σε μορφές όπως ο Μακιαβέλλι, ο Δάντης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο Γαλιλαίος.

Ο κατάλογος των ξακουστών Ιταλών καλλιτεχνών είναι μακρύς και περιλαμβάνει ονόματα όπως των Τζιόττο, Μποτιτσέλλι, Ντα Βίντσι, Μικελάντζελο, Τιντορέττο και Καραβάτζιο. Η Ιταλία γέννησε επίσης συνθέτες έργων όπερας, όπως ο Βέρντι και ο Πουτσίνι, καθώς και δημιουργούς κινηματογραφικών έργων, όπως ο Φεντερίκο Φελλίνι.

ΠΗΓΗ:europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου