Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΥΖΙΝΑ




Η απράμιλλη γεύση καθιστά ξεχωριστά τα ουγγρικά φαγητά και η χαρακτηριστική εμφάνισή τους με τo πλούσιο βαθυκίτρινο ή κόκκινο χρώμα οφείλεται στο «κόκκινο χρυσάφι», την πά­πρικα. Η ουγ­γρική κουζίνα έχει να προσφέρει πολλά περίτεχνα εδέσματα για εκλεκτούς ου­ρανίσκους, αλλά τα δύο πιο γνωστά φαγητά —το γκούλας (gulyás) και το pörkölt— αρχικά ήταν φαγητά των βοσκών.

Το γκούλας είναι γνήσια ουγγρική σπεσιαλιτέ, αν και θα το βρείτε στο μενού πολλών εστια­τορίων του εξωτερικού. Όπως είναι φυσικό, οι ξένες εκδοχές του γκούλας επηρεάζονται από τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κουζίνας και τις δημιουργικές καινοτομίες των απανταχού σεφ. Το φημισμένο αυτό φαγητό οφείλει το όνομά του στους αγελαδάρηδες που βόσκουν τα κο­πά­δια βοοειδών. Απαραίτητο μπαχαρικό του γνήσιου γκούλας είναι η καυτερή πιπεριά: γκούλας χωρίς πάπρικα δεν νοείται.





Το όνομα του pörkölt («τσιγαριστό») αναφέρεται στον τρόπο παρασκευής, στο τσιγάρισμα. Pör­költ γίνεται από όλα τα κρέατα: χοιρινό, βοδινό, μοσχαρίσιο, προβατίσιο, ζαρκαδίσιο, ελα­φίσιο ή κρέατα πουλερικών. Οι καλοφαγάδες προτιμούν τα pörkölt που φτιάχονται σε μι­κρά
καζάνια, σε ανοιχτή φωτιά στο ύπαιθρο.
Όποιος έρθει στην Ουγγαρία και βρεθεί στις όχθες του Δούναβη, του Τίσα ή της Μπάλατον, σίγουρα θα κάνει τη γνωριμία της τοπικής ψαρόσου­πας. Η ουγγρική ψαρόσουπα διαφέρει κα­τά περιοχές, με μόνο κοινό χαρακτηριστικό ότι προσφέρει αξέχαστη γαστρονομική εμπει­ρία.




Εκτός από τα φαγητά της ουγγρικής κουζίνας και το σαλάμι Ουγγαρίας είναι περιζήτητο σε όλο τον κόσμο. Στη Βουδαπέστη παράγεται η μάρκα Herz και στο Szeged η μάρκα Pick, με βάση το εκλεκτό χοιρινό κρέας, με πολύ μεράκι και σύμφωνα με συνταγές που αποτελούν επτα­­­σφρά­γιστο μυστικό. Η τεχνολογία παρασκευής και η γεύση του σαλαμιού Pick παραμέ­νει απα­ράλλακτη από το 1869 έως σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του ουγγρικού πολιτιστικού φεστιβάλ «Η Ουγγαρία στην Αθήνα», από 25 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2007 θα σερβίρονται ουγγρικά φαγητά και κρασιά στο εστιατόριο Βυ­ζαντινό του Ξενοδοχείου Χίλτον της Αθήνας. Θα έρθουν Ούγγροι μάγειρες στην Αθήνα ειδι­κά για την περίσταση και Ούγγροι χορευτές και μουσικοί θα προσφέρουν ψυχαγωγία στο κοι­νό.




Τοπικά ποτά

Η Ουγγαρία προσφέρει εξαιρετικά απεριτίφ, κυρίως αποστάγματα φρούτων (παλίνκα), το λικέρ Unicum και το ξηρό κρασί szamorodni του Tokaj.

Η προστασία της ονομασίας προέλευσης των ουγγρικών αποσταγμάτων φρούτων διασφα­λί­ζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποστάγματα γί­νον­ται από όλα σχεδόν τα φρούτα. Στην Ουγ­­γαρία φτιάχνονται κυρίως από δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, αχλάδια, φράουλες καθώς και από ζυμωμένα στέμφυλα (τσίπουρα).

Παγκόσμιας φήμης κρασιά

Στις ηλιόλουστες πλαγιές και στις πεδιάδες της Ουγγαρίας η αμπελουργία έχει μακρά παρά­δοση, σχεδόν τριών χιλιάδων ετών. Ενδεικτικό των επιδόσεων των αμπελουργών είναι το διά­ταγμα της Μαρίας Θηρεσίας (βασίλισσας της Ουγγαρίας, 1717–1780), το οποίο ορίζει ότι οι πρίγκιπες των Αψβούργων πρέπει να πίνουν κρασί του Somló την πρώτη νύχτα του γάμου, για να αποκτήσουν άρρενες απογόνους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου