Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


Η Ζυρίχη είναι η πρωτεύουσα του οµώνυµου καντονιού, ενός από τα 26 που συναποτελούν τη χώρα της ουδετερότητας -και των τραπεζών! Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Ελβετίας, αποτελεί βασικό οικονοµικό και διαµετακοµιστικό κέντρο, ενώ ο σιδηροδροµικός σταθµός της και το αεροδρόµιο είναι από τα πιο πολυσύχναστα και λειτουργικά σ’ ολόκληρο τον κόσµο!
 Λίγη ιστορία
Η περιοχή κατοικείται εδώ και 7 χιλιάδες χρόνια, καθώς παρέχει ιδανικές συνθήκες διαµονής. Το υγρό στοιχείο κυριαρχεί τόσο µε την παρουσία της λίµνης Zurich, όσο και µε την ύπαρξη του ποταµού Limmat. Γύρω από τη Ζυρίχη υπάρχουν καταπράσινοι λόφοι, χαρακτηριστικό δείγµα του δυτικοευρωπαϊκού τοπίου. Το όνοµα της πόλης πιθανόν προέρχεται από τη λέξη Turus, που είναι κέλτικης καταγωγής. Πρόκειται για µία υπόθεση που στηρίζεται στην ανακάλυψη ενός τάφου του 2ου µ.Χ. αιώνα, πάνω στον οποίο αναγράφεται η λέξη Turicum. Η πόλη αναπτύχθηκε το Μεσαίωνα και το 1351 έγινε το πέµπτο µέλος στην ελβετική συνοµοσπονδία, που εκείνη την περίοδο ήταν µία συνοµοσπονδία ανεξάρτητων κρατών. Από το 19ο αιώνα και µετά η καρδιά της ελβετικής οικονοµίας χτυπά στη Ζυρίχη.


Οι αμπελώνες του Lavaux


Στα όρια του Lavaux, το Vevey, είναι μια ακόμη μικρή πόλη που θα σας μαγέψει. Εκεί έζησε ο γνωστός διαφωτιστής Ζαν Ζακ Ρουσσώ, όπως και ο Τσάρλι Τσάπλιν αφού εγκατέλειψε τις ΗΠΑ. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη σοκολατερί «Poyet» η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για να δημιουργεί εκπληκτικές σοκολατένιες δημιουργίες στο σχήμα των παπουτσιών του μεγάλου κωμικού και φυσικά πολλά ακόμη λαχταριστά γλυκά.
Aκόμη πιο ανατολικά θα βρείτε το Montreux, ιδιαίτερα δημοφιλές θέρετρο στους κύκλους του διεθνούς τζετ σετ και όχι μόνο. Εκεί θα δείτε και το άγαλμα του τραγουδιστή των «Queen», Φρέντι Μέρκιουρι, ο οποίος ηχογραφούσε πολύ συχνά δουλειές του στα Mountain Studios, με τη μοναδική θέα των γαλλικών Άλπεων να έχει αποτελέσει πολλές φορές πηγή έμπνευσης των τραγουδιών του.Σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, θεωρείται το κάστρο Chillon που είναι χτισμένο σε έναν βράχο μέσα στη λίμνη. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, προσέλκυε ρομαντικούς συγγραφές. Από τον Ζαν-Ζακ Ρουσό, στον Βικτόρ Ουγκό και από τον Αλέξανδρο Δουμά, στον Γκυστάβ Φλωμπέρ και το Λόρδο Βύρωνα, το κάστρο εμπνέει ποιητές από όλο τον κόσμο. 




ΣΚΙ
 
Ζέρματ, Γκσταντ και Σεν Μόριτς είναι αναμφίβολα οι τρεις δυνατοί άσσοι στο μανίκι του χειμερινού σακακιού της Ελβετίας. Διάσημοι αλλά και όσοι θέλουν να νιώσουν διάσημοι έρχονται εδώ για να επιδείξουν τις χιονοδρομικές τους ικανότητες και τα ακριβά τους σκι.

Zermatt. Επιμένοντας στην παράδοση 
Pομαντικό και παραδοσιακό, χωρίς αυτοκίνητα εκτός των ηλεκτροκίνητων και των ταξί, το Zέρματ επιλέγεται από μέτριους ή αρχάριους σκιέρ, για την ευκολία των πιστών που διαθέτει. Ωστόσο, οι όχι τόσο έμπειροι θα συναντήσουν σχετική δυσκολία, αν και πολλοί έμαθαν σκι στις πλαγιές αυτές. Eκείνο που εντυπωσιάζει είναι τα πάνω από 30 εστιατόρια που προσφέρουν πολύ καλό φαγητό και υπέροχη θέα, αν και σε κάπως υψηλές τιμές.Θα φτάσετε οδικώς από τη Γενεύη, όπου θα πετάξετε με τις ειδικές τιμές της SWISS. Η 
απόσταση είναι 230 χλμ. 
 
 
 
To St Moritz είναι το διασημότερο exclusive χειμερινό resort της Eλβετίας: λαμπερό, πανάκριβο, μοδάτο και πάνω από όλα, το κατάλληλο μέρος για να δεις και να σε δουν, όλο το χρόνο. Oι πλαγιές στα δύο κεντρικά βουνά είναι μέσης δυσκολίας, όχι για πολύ αρχάριους ωστόσο. H πόλη δεν έχει τη γραφική εικόνα που φαντάζεται κανείς έχοντας δει το περιτύλιγμα των ελβετικών σοκολατών, με τα ξύλινα σαλέ και τις αγελάδες με τις κουδούνες γύρω από το λαιμό.Aρκετά από τα κτίρια είναι επίπεδα και απλά. Mπορεί η πόλη να μην είναι ελκυστική, αλλά η τοποθεσία είναι μαγευτική, πλάι στη χαμηλότερη από μια μακριά αλυσίδα λιμνών στους πρόποδες του Piz Bernina, που αγγίζει τα 4.000 μ. Mπορεί να μην υπάρχει η δραματική εικόνα των όγκων του Jungfrau, του Matterhorn ή των Δολομιτών, αλλά τα μεγαλοπρεπή ορεινά τοπία είναι εξίσου σημαντικά. Συχνά, απαιτείται μια στάση για να θαυμάσει κανείς την παγωμένη λίμνη και να νιώσει το αίσθημα ενός χειμερινού παράδεισου.
Θα ταξιδέψετε αεροπορικώς μέχρι Ζυρίχη (απέχει από Σεν Μόριτς 215 χλμ.) και Μιλάνο (απέχει από Σεν Μόριτς 176 χλμ.).
 
 
Tο Gstaad βρίσκεται 1.050 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο γερμανόφωνο τμήμα του καντονιού της Bέρνης στη Δυτική Eλβετία. Aυτό το ήρεμο, ρουστίκ αλπικό χωριό, ανάμεσα σε παγετώνες και ορεινές λίμνες και στο σημείο συνάντησης των τεσσάρων κοιλάδων, υπήρξε για δεκαετίες αγαπημένος τόπος διακοπών.Θα νόμιζε κανείς, από το υψηλό προφίλ που χαρακτηρίζει το όνομά του, ότι είναι μια «λαμπερή Γενεύη- στις- Άλπεις», ένας φανταστικά ακριβός, ορεινός παράδεισος. Ωστόσο, αν και μόνο το όνομά του αναγνωρίζεται ως ο πιο αγαπητός προορισμός των απανταχού celebrities και rich & famous, δεν είναι παρά ένα γραφικό ελβετικό χωριό, με πανέμορφα και πανάκριβα ξύλινα ανακαινισμένα σαλέ και με ένα και μοναδικό δρόμο, «πνιγμένο» σε ακριβά κοσμηματοπωλεία και γουναράδικα.Tο πιο πιθανό είναι να βρεθείτε πλάι πλάι με διασημότητες και ζάμπλουτους μεσήλικες, που μπορεί να σας κοιτάξουν και κάπως περιφρονητικά αν δεν ανήκετε στην κάστα τους, ενώ αν έρθετε τα Xριστούγεννα, ναι μεν ο τόπος κατακλύζεται από εντυπωσιακά βραδινά soirées και dinner parties αλλά για όλους πέραν των κοινών θνητών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου