Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η εκκλησία του αγίου Casimir. 
Η συγκεκριμένη εκκλησία, ήταν η πρώτη που χτίστηκε στο Βίλνιους σε ρυθμό μπαρόκ από τους Ιησουίτες. Ο θεμέλιος λίθος, που χρειάστηκε να τον σύρουν 700 άνθρωποι, μπήκε στα 1604. Τον 18ο αιώνα, ανακαινίστηκε και προστέθηκαν 13 βωμοί μπαρόκ στο εσωτερικό της, οι περισσότεροι από τους οποίους καταστράφηκαν από τον στρατό του Ναπολέοντα. Το 1868, η εκκλησία πέρασε στην ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. Μετά τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου και την ενσωμάτωση της Λιθουανίας στη Σοβιετική Ένωση, η εκκλησία αυτή μετατράπηκε σε Μουσείο Αθεϊσμού. Το 1991, με την ανεξαρτησία της Λιθουανίας, πέρασε πάλι στα χέρια των Ιησουιτών.







Ο λόφος με τους σταυρούς βρίσκεται κοντά στην πόλη Σιαουλιάι της Λιθουανίας και, παρά την απόκοσμη όψη του, αποτελεί τον μεγαλύτερο τόπο προσκυνήματος της χώρας. Πρόκειται για έναν λόφο στον οποίο βρίσκονται κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένοι χιλιάδες σταυροί, αγάλματα της Παναγίας, του Χριστού και διαφόρων Αγίων καθώς και εκατοντάδες εικονίσματα.Τα πρώτα σύμβολα της πίστης φαίνεται να τοποθετήθηκαν εκεί γύρω στο 1831 -για άγνωστο λόγο- και μέχρι σήμερα μόνο οι σταυροί έχουν ξεπεράσει τις 100.000. Πλέον, η περιοχή είναι τόπος προσκυνήματος και θεωρείται σύμβολο της ειρηνικής δύναμης του καθολικισμού της Λιθουανίας ενάντια στις απειλές που γνώρισε ανά τους αιώνες.


Αυτό που βλέπουμε  τώρα είναι η ορθόδοξη εκκλησία τους. Χώρα με εντονα τα στοιχεία των όσων πέρασε όλα αυτά τα χρόνια και με έντονα τα στοιχεία της καινούργιας νεόπλουτης τάξης.












Εκπληκτικό μεσαιωνικό κάστρο στο Τρακάι 16 χιλ. απο το Βίλνιους στη Λιθουανία. Περιβάλλεται απο την ομώνυμη λίμνη με πρόσβαση οδική ( μόνο ποδαράτο μην χαίρεστε) , στης οποίας τις όχθες υπάρχουν πανέμορφες κατοικίες σε ενα ειδυλλιακό τοπίο. Ο γύρος της λίμνης όσο μπορεί καθένας επιβάλλεται για ένα μοναδικό και πανέμορφο τοπίο. Γύρω γύρω μαγαζιά και φαγάδικα με πολύ προσοχή και πολύ ποίηση. Ο καιρός πάντως πρέπει να βοηθάει γιατί αλλιώς το χιόνι πάει σύννεφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου