Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΕΘΙΜΑ


Τα Χριστούγεννα στα Ισλανδικά ονομάζονται Γιούλ και είναι κυρίως οικογενειακή εορτή.

Στις 23 Δεκεμβρίου, στη γιορτή του Αγίου Θορλάκουρ, η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι για το παραδοσιακό γεύμα με σαλάχι, ενώ το βράδυ όλοι μαζί στολίζουν το δέντρο.

Οι εορτασμοί για τα Χριστούγεννα αρχίζουν στις 6 το απόγευμα της Παραμονής, έθιμο που έχει μείνει στους αιώνες, όταν η ημέρα στην Ισλανδία άρχιζε επισήμως στις 6 μμ.
Για το λόγο αυτό, η περίοδος των εορτών στην Ισλανδία κρατάει 13 ημέρες αντί για 12 που κρατάει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Οι Ισλανδοί πιστεύουν σε 13 Άγιους Βασίληδες, τους Γιουλασβέιναρ.
Σύμφωνα με την παράδοση, έρχεται από ένας κάθε μέρα στα σπίτια, αρχίζοντας στις 12 Δεκεμβρίου και τελειώνοντας ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Κάθε ένας από αυτούς κάνει αισθητή την παρουσία του με διάφορους τρόπους.
Άλλος κλείνει τις πόρτες, άλλος αρπάζει τα κεριά και άλλος προσπαθεί να κλέψει το ψητό.

Οι Yule ή διαφορετικά Yulemen , είναι μια ομάδα από δεκατρία πονηρά πλάσματα που παίρνουν σε μεγάλο βαθμό την θέση του Άι-Βασίλη στην Ισλανδία. Η πρώτη τους  εμφάνιση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του τριάντα όπου ένας  συγγραφέας  ισλανδικής καταγωγής συνέθεσε ένα  μικρό ποίημα που περιέγραφε τον ρόλο τους την περίοδο των Χριστουγέννων. Από τότε βέβαια τα μικρά αυτά πλασματάκια έχουν πάρει πολλές μορφές, από την πιο καλή μέχρι και την πιο διαβολική. Πέρασαν στην ιστορία και ως μικρά πλασματάκια που φέρνουν δώρα στα καλά παιδιά το βράδυ των Χριστουγέννων αλλά και ως αιμοδιψή πλάσματα που απαγάγουν και τρώνε παιδάκια στη διάρκεια της νύκτας.Κυρίως όμως τα Yule έχουν γίνει γνωστά για την παιχνιδιάρικη φωνή τους .Κάθε ένα από αυτά είναι γνωστά και για το δικό τους  χαρακτηριστικό τέχνασμα.

Ο Ketkrokur, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ένα μακρύ αγκίστρι για να κλέβει το κρέας, ενώ οι κατάσκοποι Gluggagaegir παρακολουθούν τα παράθυρα των ανθρώπων για να κλέψουν κατά την διάρκεια της νύχτας κάποια από τα αντικείμενα τους. Οι Yule lads όμως δεν είναι μόνο για να κάνουν φάρσες, δίνουν και δώρα στα καλά παιδιά των Χριστουγέννων! Συνοδεύονται από τον Yuletide Cat ο οποίος είναι ένα πεινασμένος γάτος ο οποίος είναι αυτός , σύμφωνα με την παράδοση,  που τρώει  τα κακά παιδιά. Στα καλά παιδιά τοποθετούν δώρα κατά την διάρκεια των 13 ημερών πριν τα Χριστούγεννα στα παπούτσια τους . Στα κακά παιδιά βάζουν πατάτες αντί για δώρα!


Η Παραμονή των Χριστουγέννων (Ανφανγκανταγκούρ) είναι η ημέρα που περιμένουν με ανυπομονησία τα παιδιά, γιατί μετά το δείπνο μπορούν να ανοίξουν τα δώρα τους.
Την Παραμονή από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ η τηλεόραση σταματά να εκπέμπει και η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το ραδιόφωνο προκειμένου να ακούσει τον εσπερινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου