Κότορ
Ο καλά προφυλαγμένος κόλπος Κότορ (Boka Kotorska) είναι ένας μικρόκοσμος θαυμαστός, μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Η μεσαιωνική Κότορ (Kotor) διατηρεί την αίγλη μιας πάλαι ποτέ εύρωστης θαλασσινής πολιτείας του Μαυροβουνίου, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ναυτικά δρώμενα της Αδριατικής, και όχι μόνο. Αν και μεσολάβησαν πολιορκίες, βομβαρδισμοί και καταστροφικοί σεισμοί, ο χρόνος και η τύχη στάθηκαν τελικά ευνοϊκά απέναντι στην Κότoρ, που σήμερα έχει ανακηρυχθεί στο πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της χώρας και συγκαταλέγεται από το 1979 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O. Υπάρχει, ωστόσο, ακόμα ένα ισχυρό κίνητρο για να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε τη μεσαιωνική Κότoρ. Η φύση δημιούργησε εδώ ένα από τα πλέον συνταρακτικά και «οριακά» τοπία της Αδριατικής: το μεγαλύτερο φιόρδ της Νότιας Ευρώπης κυριαρχεί απόλυτα στο τοπίο και εισχωρεί στη γη του Μαυροβουνίου χαρίζοντας εικόνες μεγάλης ομορφιάς. Επιβλητική και μεγαλόπρεπη στέκει στο βάθος του φιόρδ η πόλη, που θεωρείται τοωραιότερο δείγμα οχυρωμένου μεσαιωνικού οικισμού του Μαυροβουνίου. Δυνατή η ηχώ των αιώνων που εκπέμπουν τα καλοδιατηρημένα μνημεία της πόλης. Πέτρινα αρχοντικά, αλλοτινές κατοικίες εύπορων εμπόρων και τολμηρών θαλασσοπόρων, πλήθος αναγεννησιακών εκκλησιών (Sveti Luka - 13ου αιώνα, Sveta Ana - 12ου αιώνα, Sveta Marija - 13ου αιώνα, Gospe od Zdravlja - 15ου αιώνα, Sveti Nicola - 20ού αιώνα), άθικτα τείχη, πλακόστρωτες πλατείες καιστενά λιθόστρωτα σοκάκια στέκονται σήμερα αντιμέτωπα μόνο απέναντι στον χρόνο.
Στους αρχιτεκτονικούς-πολιτιστικούς θησαυρούς της πόλης συγκαταλέγονται επίσης το Prince’s Palace (17ου αιώνα), ο Πύργος του Ρολογιού (17ου αιώνα) και το Napoleon Theatre (19ου αιώνα), ενώ οκαθεδρικός ναός Sveti Tripuna (Αγίου Τρύφωνα), που χρονολογείται τον 12ο αιώνα, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης και το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της. Στον καθεδρικό ναό φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Τρύφωνα, που μεταφέρθηκαν εδώ τον 9ο αιώνα από την Κωνσταντινούπολη.
Φρούριο Sveti Ivan
Τους καλοκαιρινούς μήνες, αμέτρητα ιστιοφόρα σχηματίζουν ένα δάσος από κατάρτια στο λιμάνι της Κότoρ, η αγορά της πόλης γνωρίζει μέρες δόξας και οι κοντινές παραλίες ασφυκτιούν από ντόπιους και ξένους παραθεριστές. Κίνηση, ζωή, παλμός - όλα σε υπερθετικό βαθμό! Πάνω απ’ όλα όμως, η Κότoρ είναι συναίσθημα. Ενα συναίσθημα δυνατό, που περνά από την κεντρική πύλη Vrata od Mora, απλώνεται σε ολόκληρη την πόλη και κορυφώνεται στο φρούριο Sveti Ivan, σευψόμετρο 260 μ., εκεί όπου οδηγούν τα περίπου 1.350 πέτρινα,χορταριασμένα σκαλοπάτια. Η ανάβαση στο κάστρο Sveti Ivan, που φωλιάζει στη βουνοπλαγιά του Lovcen, είναι η σημαντικότερη ίσως στιγμή μιας επίσκεψης. Βασική προϋπόθεση, οι γυμνασμένοι τετρακέφαλοι και τα γερά πνευμόνια... Φορέστε καπέλο και αθλητικά παπούτσια, οπλιστείτε με επιμονή, πάρτε μαζί σας νερό και ξεκινήστε. Αντισταθείτε στην υγρή ζέστη που εκτοξεύει τον υδράργυρο και μη ζηλεύετε τους τυχερούς που κατηφορίζουν. Κάντε μιαστάση καθ’ οδόν στο μικρό παρεκκλήσι Gospe od Zdravlja (16ου αιώνα), πριν συνεχίσετε την επίπονη ανηφορική διαδρομή προς το κάστρο που «βιγλίζει» την Κότορ. Θα σας αποζημιώσει η εντυπωσιακή πανοραμική θέα, με την κεραμοσκέπαστη Κότορ και τον ομώνυμο κόλπο, που χαϊδεύει την πόλη με τα ήρεμα, καταγάλανα νερά του να συναγωνίζονται σε χρώματα και έμπνευση έναν καμβά ζωγραφικής. Η ομορφιά του τοπίου από ψηλά, από τις πλαγιές του όρους Lovcen, είναι απερίγραπτη. Οι εικόνες που θα καταγράψετε θα έρχονται και θα ξανάρχονται -το ίδιο ζωντανές- στη μνήμη σας για αρκετό καιρό, σαν ένα σπάνιο ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ.
Άλλα αξιοθέατα του Κόλπου Κότορ
Με ορμητήριο την πόλη Κότορ, μπορείτε να ανακαλύψετε τις ομορφιές που κρύβει ο κόλπος-φιόρδ του Κότορ (Boka Kotorska). Ενας στενός, γεμάτος στροφές ασφαλτόδρομος «τρέχει» δίπλα ακριβώς στα γαλανά νερά του κόλπου, ενώνοντας παραλιακά χωριά και ατμοσφαιρικές κωμοπόλεις που βρίσκονται περιμετρικά του πανέμορφου κόλπου.
Η μεσαιωνική κωμόπολη Perast (13 χλμ. από το Κόταρ), η επονομαζόμενη «Βενετία του Κότορ», διαθέτει 16 επιβλητικούς ναούς και 17 αρχοντικά παλάτια.
Η γειτονική Risan (17 χλμ. από το Κότορ), ο παλαιότερος οικισμός του κόλπου, είναι ένα παραθαλάσσιο ησυχαστήριο, όπως άλλωστε και τα παραλιακά χωριά Stoliv, Muo και Prcanj, που διαθέτουν ικανοποιητική υποδομή ύπνου και φαγητού.
Κοντά στον οικισμό Lipci, αναζητήστε τη σπηλιά με τις βραχογραφίες του 8ου π. Χ. αιώνα, ενώ ανάμεσα στις κωμοπόλεις Risan και Perast αξίζει να κάνετε μια στάση στο Μοναστήρι Banja. Κτισμένο αρχικά τον Μεσαίωνα, το μοναστήρι Banja καταστράφηκε από τους Τούρκους στα τέλη του 16ου αιώνα, για να ξανακτιστεί όμως το 1720.
Σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Perast ξεπροβάλλουν δυο μικρά νησάκια: το St George’s Island (Sveti Dorde), που φιλοξενεί ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών, και η νησίδα Our-Lady-of-the-Rock-Island (Gospa od Skrpjela) με την εκκλησία της Παναγίας των Βράχων, κτισμένη σε ρυθμό μπαρόκ το 1632. Σύμφωνα με τον θρύλο, η νησίδα της Παναγίας δημιουργήθηκε από τους ντόπιους ναυτικούς, που έριχναν από έναν βράχο κάθε φορά που έμπαιναν στον κόλπο. Και τα δυο νησάκια είναι επισκέψιμα με πλοιάριο από το λιμάνι της Perast.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου