Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΚΛΙΜΑ


Το κλίμα της Γεωργίας είναι εξαιρετικά διαφορετικό, εξέταση του μικρού μεγέθους του έθνους. Υπάρχουν δύο κύριες κλιματολογικές ζώνες, κατά προσέγγιση χωρίζοντας τα ανατολικά και δυτικά μέρη της χώρας. Η μεγαλύτερη σειρά βουνών Καύκασου διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στο κλίμα της συγκρατώντας Γεωργίας και προστατεύει το έθνος από τη διείσδυση των μαζών πιό κρύου αέρα από το Βορρά. Τα μικρότερα βουνά Καύκασου προστατεύουν μερικώς την περιοχή από την επιρροή των μαζών ξηρού και καυτού αέρα από το νότο επίσης.

Ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Γεωργίας βρίσκεται μέσα στην υγρή υποτροπική ζώνη με την ετήσια πτώση που κυμαίνεται από 10004000mm. (39-157inches). Η πτώση τείνει να διανεμηθεί ομοιόμορφα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αν και οι βροχοπτώσεις μπορούν να είναι ιδιαίτερα βαριές κατά τη διάρκεια των μηνών φθινοπώρου. Το κλίμα της περιοχής ποικίλλει σημαντικά με την ανύψωση και ενώ ένα μεγάλο μέρος των περιοχών πεδινών της δυτικής Γεωργίας είναι σχετικά θερμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, οι λόφοι και οι ορεινές περιοχές (και συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων και μικρότερων βουνών Καύκασου) δοκιμάζουν δροσερό, υγρά καλοκαίρια και χιονώδεις χειμώνες (η κάλυψη χιονιού υπερβαίνει συχνά 2 μέτρα σε πολλές περιοχές). Ajaria είναι η υγρότερη περιοχή Καύκασος, όπου η ΑΜ. Mtirala τροπικό δάσος, ανατολή Kobuleti λαμβάνει περίπου 4100mm (161 ίντσες) της πτώσης ετησίως.

Η ανατολική Γεωργία έχει ένα μεταβατικό κλίμα από υγρό υποτροπικό σε ηπειρωτικό. Τα καιρικά σχέδια της περιοχής επηρεάζονται και τον δύο κοντά ξηρό, Κεντρικά ασιατικά/Τισσες Κασπίας μάζες αέρα από την ανατολή και υγρός, Μάζες αέρα Μαύρης Θάλασσας από τη δύση. Η διείσδυση των υγρών μαζών αέρα από τη Μαύρη Θάλασσα εμποδίζεται συχνά από διάφορες σειρές βουνών (Likhi και Meskheti) εκείνος ο χωριστός τα ανατολικά και δυτικά μέρη του έθνους. Η ετήσια πτώση είναι αρκετά λιγότερο από αυτός της δυτικής Γεωργίας και κυμαίνεται από 4001600mm. (16-63inches). Οι υγρότερες περίοδοι εμφανίζονται γενικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ ο χειμώνας και οι θερινοί μήνες τείνουν να είναι οι ξηρότεροι. Ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Γεωργίας δοκιμάζει τα καυτά καλοκαίρια (ειδικά στις low-lying περιοχές) και τους σχετικά κρύους χειμώνες. Όπως στα δυτικά μέρη του έθνους, η ανύψωση διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ανατολική Γεωργία επίσης, και κλιματολογικοί όροι επάνω από 1500 μέτρα (4920ft.) επάνω από τη στάθμη θάλασσας είναι αρκετά πιό δροσερός (ακόμα πιό κρύος) από εκείνοι των χαμηλός-λυηνηγ-χαμηλότατων περιοχών. Οι περιοχές που βρίσκονται επάνω από 2000 μέτρα (6560ft.) επάνω από τη στάθμη θάλασσας δοκιμάστε συχνά τον παγετό ακόμη και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Πηγή: www.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου