Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΥΖΙΝΑ


Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Αρμενίας και της μεγάλης της ιστορίας, η κουζίνα της αποτελεί διασταύρωση αυτής της Μεσογείου και του Καύκασου, με ισχυρές επιρροές από την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή -ειδικά το Λίβανο- και, σε μικρότερο βαθμό, τα Βαλκάνια.Πολύ δημοφιλή στην Αρμενία είναι τα ψητά κρέατα, που αποτελούν το κυρίως πιάτο στα εστιατόρια και τρώγονται ακόμα και σαν γρήγορο φαγητό. Το χοροβάτς είναι το αρμένικο κεμπάπ, στο οποίο το κρέας ψήνεται μαζί με το κόκαλο. Το πιο διαδεδομένο κρέας είναι το χοιρινό, που καθιερώθηκε επί σοβιετικής εποχής, όμως οι Αρμένιοι της διασποράς προτιμούν το αρνί ή το κοτόπουλο. Διαδεδομένο είναι το μεσανατολικό πιάτο χαρισά (ή κεσκέκ, κρέας μαγειρεμένο με σιτάρι), καθώς και οι κεφτέδες που φτιάχνονται σε πολλές παραλλαγές, από κρέας ή άλλα υλικά. Το αρμενικό ψωμί λαβάς είναι σήμερα αρκετά διαδεδομένο στη Μέση Ανατολή, ενώ τρώγεται και το μαντνακάς που μοιάζει με λαγάνα. Συνηθίζονται ακόμα και μερικά φαγητά που υπάρχουν και στην Ελλάδα, όπως ο μουσακάς, το καταΐφι, ο μπακλαβάς κ.α. Γνωστό επίσης είναι και το αρμένικο σουτζούκι.Καθώς η Αρμενία είναι χώρα που δεν βρέχεται από θάλασσα, τα θαλασσινά δεν υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία. Τρώγονται όμως μερικά ψάρια του γλυκού νερού που ζουν στις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας, ειδικά οι πέστροφες.Η Αρμενία φημίζεται επίσης για το κρασί και το κονιάκ της. Ειδικά το αρμενικό κονιάκ είναι γνωστό διεθνώς, και ήταν το αγαπημένο ποτό του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Το ρόδι, με τη συμβολική του σημασία της γονιμότητας, θεωρείται εθνικό φρούτο, από το οποίο παρασκευάζεται και κρασί. Τα αμπέλια καλλιεργούνται τόσο για την παραγωγή ποτών όσο και για τα σταφύλια τους.

Lavash
Τα lavash μας έρχονται από την Αρμενία και μοιάζουν με πολύ λεπτές ξερές πιτούλες. Έλα όμως που είναι πασίγνωστα και στους Έλληνες του Πόντου ως λαβάσια. Και οι δύο λέξεις προφέρονται με το σίγμα παχύ.


Τοπίκ
Τα τοπίκ είναι μπάλες (τόπια) από πολτό ρεβιθιών με γεμισμένα με ξηρούς καρπούς και κρεμμύδια. Είναι απλά υπέροχα.Για το τόπι (εξωτερικά):300 gr ρεβύθια1-2 πατάτες βρασμένες 3 κ.σ. ταχίνι αλάτι, πιπέρι→ Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε μέχρι να γίουν όλα πολτός. Βάζουμε τον πολτό στο ψυγείο να σφίξει.
Για τη γέμιση:
300 gr κρεμμύδια
½ κούπα κουκουνάρια
½ κούπα αμύγδαλα
½ κούπα ταχίνι
½ κούπα σταφίδες
κανέλα, κύμινο
αλάτι, πιπέρι
λάδι,σταφίδες,
Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια  σε μια κατσαρολίτσα ...





ΠΗΓΕΣ: wikipedia.org/ sheblogs.eusyntages.nets.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου