Oi σπεσιαλιτέ της κουζίνας του Λουξεμβούργου, είναι επηρεασμένες από την παρουσία πολλών δασών στη χώρα. Παράδειγμα, ο λαγός σαλμί και το ζαμπόν Αρδεννών. Επίσης, η λουξεμβουργέζικη κουζίνα περιέχει πολλά πιάτα με ψάρια γλυκών υδάτων, π.χ. πέστροφα.
ο λαγός σαλμί:
“Ενας λαγός 2-2&1/2 κιλού
1 φλυτζάνί λάδι
1 κρεμμύδι μέτριο
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο σέ-λινο
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊδανός
3 κουταλιές ψιλοκομμένο καρότο
1/2 κουταλάκι δένδρολίβανο
2 φλυτζάνια κόκκινο ξύδι
1 φλυτζάνί κρασί κόκκινο
αλάτι, πιπέρι
2 φλυτζάνια νερό λίγο αλεύρι.
Εκτέλεση
Κόβετε τό λαγό σε τεμάχια κανονικά και τά πλένετε. Σε πήλινη ή έμαγιέ λεκάνη ρίχνετε τά 2 φλυτζάνια ξύδι και τά 2 φλυτζάνια νερό, τά ψιλοκομμένα αρωματικά και τά φύλλα δάφνης. Βάζετε μέσα τά τεμάχια τοϋ λαγού και φροντίζετε νά σκεπάζωνται καλά. Τά αφήνετε 2-3 ώρες. Βγάζετε τά τεμάχια τοϋ λαγού, τά στραγγίζετε σε σουρωτήρι κα’ι τά άλατοπιπερώ-νετε και στραγγίζετε και τά ψιλοκομμένα χορταρικά. Βάζετε στη φωτιά τό τηγάνι με τό λάδι κα’ι τηγανίζετε τά τεμάχια άφού τά άλευρώσετε ελαφρά. Τά αφήνετε νά ροδίσουν και τα ρίχνετε σέ κατσαρόλα. Στο λάδι τού τηγανιού ρίχνετε τά χορταρικά και όταν μαραθούν λίγο, αδειάζετε τό περιεχόμενο τού τηγανιού μέσα στην κατσαρόλα, επάνω στό λαγό. Βάζετε τήν κατσαρόλα στή φωτιά και προσθέτετε τό κόκκινο κρασί και τά φύλλα δάφνης κα’ι 2-3 φλυτζάνια ζεστό νερό. Σκεπάζετε κα’ι αφήνετε τό φαγητό νά ψηθή σέ σιγανή φωτιά κα’ι νά μείνη μόνο μέ τή σάλτσα του.
Σημ. 1η: “Αν θέλετε νά έχη τό φαγητό σας καλύτερη εμφάνιση, βγάζετε, άφού βράση, τά τεμάχια σέ πιατέλα, περνάτε τή σάλτοα άπό τρυπητό και περιχύνετε μέ αυτήν τό λαγό. Σημ. 2η: “Αν θέλετε, κοπανίζετε μισό φλυτζάνί καρύδια κα’ι προσθέτετε στή σάλτσα.
ο λαγός σαλμί:
“Ενας λαγός 2-2&1/2 κιλού
1 φλυτζάνί λάδι
1 κρεμμύδι μέτριο
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο σέ-λινο
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊδανός
3 κουταλιές ψιλοκομμένο καρότο
1/2 κουταλάκι δένδρολίβανο
2 φλυτζάνια κόκκινο ξύδι
1 φλυτζάνί κρασί κόκκινο
αλάτι, πιπέρι
2 φλυτζάνια νερό λίγο αλεύρι.
Εκτέλεση
Κόβετε τό λαγό σε τεμάχια κανονικά και τά πλένετε. Σε πήλινη ή έμαγιέ λεκάνη ρίχνετε τά 2 φλυτζάνια ξύδι και τά 2 φλυτζάνια νερό, τά ψιλοκομμένα αρωματικά και τά φύλλα δάφνης. Βάζετε μέσα τά τεμάχια τοϋ λαγού και φροντίζετε νά σκεπάζωνται καλά. Τά αφήνετε 2-3 ώρες. Βγάζετε τά τεμάχια τοϋ λαγού, τά στραγγίζετε σε σουρωτήρι κα’ι τά άλατοπιπερώ-νετε και στραγγίζετε και τά ψιλοκομμένα χορταρικά. Βάζετε στη φωτιά τό τηγάνι με τό λάδι κα’ι τηγανίζετε τά τεμάχια άφού τά άλευρώσετε ελαφρά. Τά αφήνετε νά ροδίσουν και τα ρίχνετε σέ κατσαρόλα. Στο λάδι τού τηγανιού ρίχνετε τά χορταρικά και όταν μαραθούν λίγο, αδειάζετε τό περιεχόμενο τού τηγανιού μέσα στην κατσαρόλα, επάνω στό λαγό. Βάζετε τήν κατσαρόλα στή φωτιά και προσθέτετε τό κόκκινο κρασί και τά φύλλα δάφνης κα’ι 2-3 φλυτζάνια ζεστό νερό. Σκεπάζετε κα’ι αφήνετε τό φαγητό νά ψηθή σέ σιγανή φωτιά κα’ι νά μείνη μόνο μέ τή σάλτσα του.
Σημ. 1η: “Αν θέλετε νά έχη τό φαγητό σας καλύτερη εμφάνιση, βγάζετε, άφού βράση, τά τεμάχια σέ πιατέλα, περνάτε τή σάλτοα άπό τρυπητό και περιχύνετε μέ αυτήν τό λαγό. Σημ. 2η: “Αν θέλετε, κοπανίζετε μισό φλυτζάνί καρύδια κα’ι προσθέτετε στή σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου