Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΥΖΙΝΑ




Η σλοβενική κουζίνα ουσιαστικά δεν έχει δική της ταυτότητα, αφού έχει αποδεχτεί επιρροές από την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και τα Βαλκάνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το μενού της χαρακτηρίζεται βαρύ και έχει ως βάση του το κρέας. Το κοτόπουλο και η πάπια είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους Σλοβένους. Το κράσκι προσούτ, το οποίο μοιάζει αρκετά με το ιταλικό προσούτο και το στρούκλι, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί με 70 διαφορετικές παραλλαγές, είναι ενδεικτικά πιάτα της μαγειρικής τους. Το μόνο μειονέκτημα που υπάρχει είναι πως δεν μπορεί κάποιος να τα βρει εύκολα στα εστιατόρια. Το μπουρέκι έχει βοσνιακή προέλευση και αποτελεί ένα από τα βασικά και γρήγορα γεύματα των κατοίκων της χώρας. Αγαπημένα φαγητά είναι επίσης το γκούλας, το ζλικροφι, είδος ραβιολιού και το Ντουναζσκι, βιεννέζικο σνίτσελ. Το μόνο πιάτο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακό είναι οι μοσχαρίσιες κοτολέτες βουτηγμένες σε αυγό και φρυγανιά με γέμιση τυριού και ζαμπόν. Για επιδόρπιο μπορείτε να δοκιμάσετε το εκπληκτικό Τζιμπανίκα, κέικ με καρύδια, μήλα, κρέμα και σπόρους παπαρούνας!!
Παρά το γεγονός πως η Σλοβενία δεν έχει κάποια ιδιαίτερη φήμη για την παραγωγή κρασιού, να ξέρετε πως διαθέτει μια από τις καλύτερες ποιότητες στο κόκκινο ξηρό κρασί. Παραδοσιακό φαγητό της Σλοβενίας είναι οι μοσχαρίσιες κοτολέτες (φέτες μοσχαριού βουτηγμένες σε αυγό και φρυγανιά με γέμιση τυριού ή ζαμπόν). Αγαπημένα φαγητά είναι επίσης το goulash, το burek Τυρόπιτα ή κρεατόπιτα, το zlikrofi (είδος ραβιολιού), και το dunajski zrezek (βιεννέζικο σνίτσελ). Παραδοσιακά γλυκά είναι το potica (ρολό με ξηρούς καρπούς) και η gibanica (πίτα με μήλα και σπόρους παπαρούνας). Το Zganje είναι πολύ γνωστό δυνατό μπράντι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου