Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ GRASSALKOVICH ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΠΟΙ

Η καλοκαιρινή κατοικία του Κόμη Grassalkovich χτίστηκε τον 18 αιώνα. Εκείνη την εποχή ήταν ένα δημοφιλές μέρος και η Μαρία Τερέζα το επισκεπτόταν συχνά. Τον 19 αιώνα το παλάτι προσαρμόστηκε στις ανάγκες του Archduke Friedrich και της οικογένειάς του. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το παλάτι ήταν η κατοικία του προέδρου της Σλοβακίας. Μέχρι το 1996, και μετά από πολλές ανακαινίσεις το παλάτι παρέμεινε η θέση του προέδρου. Το ποιο όμορφο πάρκο της Μπρατισλάβα βρίσκεται πίσω από την προεδρική κατοικία. Οι κήποι Grassalkovich έχουν την ίδια ηλικία με το παλάτι. Εκτός από ιστορικά μνημεία – όπως το άγαλμα της Μαρίας Τερέζας – μπορείτε επίσης να δείτε και μοντέρνα τέχνη. Το πάρκο είναι πολύ αγαπητό στους κατοίκους της Μπρατισλάβα οι οποίοι το επισκέπτονται πολύ συχνά.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πόλης, του οποίου το περίγραμμα μοιάζει με ένα αναποδογυρισμένο τραπέζι, βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο πάνω από τον
Δούναβη και που ήταν ήδη εκεί από την εποχή του Χαλκού, των Κελτών και της Μεγάλης Μοραβίας. Η αρχιτεκτονική του κάστρου σημαδεύτηκε από τα κτίσματα και τις ανακαινίσεις στην Γοτθική περίοδο και την Αναγέννηση, και κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Μαρίας Τειρεσίας. Το κάστρο έδωσε στην πόλη το όνομα Pressburg. Όταν το Pressburg ( Μπρατισλάβα) έγινε η πόλη στέψης της Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, τα κοσμήματα του κράτους των Ούγγρων βασιλιάδων τοποθετήθηκαν στον Πύργο του κάστρου. Το σημερινό κάστρο Μπρατισλάβα είναι το αποτέλεσμα εκτενών ανακατασκευών που ξεκίνησαν το 1953 και συνεχίζονται. Η αποκατάσταση όσων είχαν εξαντληθεί το 1811 βασίστηκε στο ότι όλα τα αντικείμενα αξίας στο Κάστρο θα έπρεπε να ανακατασκευαστούν. Για αυτό και η σημερινή του εμφάνιση είναι τόσο διαφορετική. Σήμερα, το κάστρο στεγάζει εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου Σλοβακίας και είναι το αντιπροσωπευτικό κτίριο της Βουλής της Σλοβακιάς.

Στα νερά του Δούναβη

Οι επισκέπτες μπορεί να μη βρουν ακόμα μια Βιέννη εδώ. Θα συναντήσουν όμως σίγουρα μια φιλόξενη, γοητευτική πόλη, με έντονα τα σημάδια της πολυτάραχης ιστορίας της. Μιας ιστορίας που ακολουθεί και την πνευματική άνθηση, κάτι που γίνεται αμέσως αντιληπτό μπροστά στην περίτεχνη αρχιτεκτονική, στα αμέτρητα μουσεία, στις μουσικές αίθουσες και στα αλλεπάλληλα πολιτιστικά φεστιβάλ. Ολα αυτά σε συνδυασμό με την ύπαρξη στυλάτων μπαρ, καφέ και εστιατορίων, γεμάτα από νέους φοιτητές, κάνουν την Μπρατισλάβα, που έχει και το αβαντάζ του χαμηλού κόστους ζωής, να μοιάζει ιδανικός ευρωπαϊκός προορισμός.

Βγαίνοντας από το παλάτι, μας περιμένει το χαρακτηριστικό κτίριο του παλιού Δημαρχείου. Χτισμένο τον 14ο αιώνα σε γοτθικό ρυθμό, με αυλή αναγεννησιακή και πράσινες στέγες στο νεογοτθικό παράρτημά του, θα μας εντυπωσιάσει με τη φρουριακή μορφή αλλά και την μπάλα κανονιού που είναι σφηνωμένη στον τοίχο για να θυμίζει τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Το Δημαρχείο, που καταλαμβάνει τώρα το Δημοτικό Μουσείο, μας προκαλεί, αφού ανεβούμε στον πύργο του για μια πανοραμική ματιά της πόλης, να χαθούμε στα εξαιρετικά διακοσμημένα δωμάτια, αλλά και στους σκοτεινούς χώρους βασανιστηρίων.

http://trans.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου