Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



                                                                 Παλάτι του Λαού
Το Παλάτι του Λαού στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, χτισμένο σ’ ένα λόφο της ρουμανικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Ουνίρι, είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. Άρχισε να χτίζεται το 1984, με εντολή του κομμουνιστή προέδρου της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου, με σκοπό να στεγάσει τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Κ. Κ. Ρουμανίας, το γραφείο του προέδρου, καθώς και διάφορα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες. Μέχρι το 1989, όταν ο Τσαουσέσκου ανατράπηκε από την εξουσία, μόνο η στέγη του έμενε να ολοκληρωθεί. Μέσα στα πέντε χρόνια της οικοδόμησής του, από το 1984 ως το 1989, εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες σε τρεις εναλλασσόμενες 24ωρες βάρδιες των οκτώ ωρών. Μετά την πτώση και την εκτέλεση του Τσαουσέσκου, το Παλάτι του Λαού έγινε αντικείμενο έντονων συζητήσεων. Προτάθηκε μάλιστα και η κατεδάφισή του. Τελικά, η ρουμανική εθνοσυνέλευση αποφάσισε να μεταφέρει τις εργασίες της σε ένα μέρος του κτιρίου, το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε «Μέγαρο του Κοινοβουλίου». Σήμερα στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία, καθώς και δύο μουσεία, ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως συνεδριακό κέντρο. Κάποιες αίθουσες παραμένουν ανοικτές στο κοινό.
 
 

                                              Ρουμανικό Αθήναιον
Πρόκειται για ένα περίκομψο, καλυμμένο με θόλο, κυκλικό κτίριο που στεγάζει το μέγαρο μουσικής όμως το Ρουμανικό Αθήναιον είναι και ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου. Άνοιξε το 1888 και έκτοτε αποτελεί το σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, όπως επίσης και σπίτι της φιλαρμονικής του Γεωργίου Ενέσκου και η καρδία του διεθνούς φεστιβάλ μουσικής George Enescu που διεξάγεται προς τιμήν του διάσημου Ρουμάνου συνθέτη, βιολιστή, πιανίστα και δασκάλου.
 




                                                     Ναός Σταυροπόλεως
Ο Ναός Σταυροπόλεως είναι ένας Ορθόδοξος ναός στο κέντρο του Βουκουρεστίου, στη Ρουμανία. Πρόκειται για μνημείο ελληνικού ιστορικού ενδιαφέροντος και είναι αφιερωμένος στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το αρχιτεκτονικό αυτό κόσμημα του Βουκουρεστίου θεμελιώθηκε το 1724, επί των ημερών του Νικόλαου Μαυροκορδάτου, ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας, από τον Ηπειρώτη Ιωαννίκιο Στρατονικέα, ιερομόναχο και αρχιμανδρίτη από την επαρχία της Πωγωνιανής, όπως μας πληροφορεί η εντοιχισμένη με ελληνική επιγραφή πλάκα στο υπέρθυρο της κύριας εισόδου. Ο ναός χτίστηκε δίπλα σε πανδοχείο που διατηρούσε ο ίδιος, και τα εισοδήματα του οποίου συντηρούσαν την εκκλησία και το μετέπειτα μοναστήρι. Το 1726 ο Ιωαννίκιος εξελέγη Μητροπολίτης Σταυροπόλεως και Έξαρχος Καρίας. Έκτοτε, ο Ναός «(του Μητροπολίτη) Σταυροπόλεως» διατήρησε το όνομα του κτήτορά της μέχρι σήμερα. Στις 7 Φεβρουαρίου 1742 ο Ιωαννίκιος πέθανε και ετάφη στο ναό. Το πανδοχείο και τα αρχεία της Μονής καταστράφηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Κατά καιρούς ο ναός υπέστη ζημιές από σεισμούς, ένας εκ των οποίων προκάλεσε την κατάρρευση του τρούλου. Οι τοιχογραφίες του ναού συντηρήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα από το αρχικό μοναστηριακό συγκρότημα διασώζεται μόνο ο ναός, δίπλα στον οποίο υπάρχει κτίσμα των αρχών του 20όυ αιώνα, το οποίο στεγάζει βιβλιοθήκη, αίθουσα συναντήσεων και μια συλλογή από εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα του 18ου αιώνα, καθώς και κομμάτια τοιχογραφιών από εκκλησίες που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Μαρμάρινες ταφόπλακες με ελληνικές επιγραφές βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας.
 
 
 
 
ΠΗΓΕΣ: Wikipedia (βικιπαίδεια), google, tripadvisor, taxidologio.gr      

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου