Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Σουηδία είχε την τύχη να μην εμπλακεί στους 2 παγκόσμιους πολέμους. Κι ενώ ολόκληρος ο πλανήτης βρισκόταν σε μεγάλη αναταραχή δημιουργήθηκε στη σουηδική πρωτεύουσα ένα νεκροταφείο μέσα στο δάσος. Ίσως το πιο γαλήνιο νεκροταφείο του κόσμου. Βρίσκεται στα νότια της Στοκχόλμης και έχει δημιουργηθεί μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος κωνοφόρων σε μια περιοχή που παλιότερα λειτουργούσε ένα λατομείο. Η ασφαλής και ήσυχη θέση του λατομείου ενέπνευσε τους αρχιτέκτονες Asplundh και Lewerentz από το 1917 ως το 1940 να δημιουργήσουν ένα άλσος, το περίφημο «Άλσος των Νεκρών» συνολικής έκτασης 85 εκταρίων! Με τη βέλτιστη φροντίδα προς το φυσικό περιβάλλον δημιούργησαν έναν χώρο όπου οι τάφοι βρίσκονται ανάμεσα σε λόφους, βαθμίδες και πυκνό δάσος. Ο χώρος έχει φυσικά προαχθεί σε τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 

ΑΡΚΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΛΑΠΩΝΙΑ
Περίπου το 1/3 των Λαπώνων (υπολογίζονται περί τους 60.000 και αυτοπροσδιορίζονται ως Semi) ζουν στα βόρεια της Σουηδίας. Μιλάμε για μια απίστευτη γη, έναν μοναδικό τόπο όπου «διαπλέκονται» το αφαιρετικό τοπίο (λόγω του μακρύ χειμώνα που επιτρέπει μόνο την αραιή βλάστηση) με τα πολυάριθμα κοπάδια των ταράνδων. Εδώ στην τούνδρα οι ρυθμοί της ζωής είναι αργοί. Και αυτό κάνει καλό. Οι άνθρωποι ζουν καλά ενώ πολλά είδη πανίδας βρίσκουν καταφύγιο (ειδικά πολλά ζώα και πτηνά που απειλούνται με εξαφάνιση). Τα πάρκα δημιουργούν μαζί με τα εφτά χωριά Semi (το Λαπωνικό Εφταχώρι…) ένα εκτενέστατο φυσικό και πολιτισμικό μνημείο, έκτασης μεγαλύτερης των 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Σήμερα η γη αυτή των Λαπώνων αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.



ΠΑΛΑΤΙ DROTTNINGHOLM, ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ Το βασιλικό νησί που στα σουηδικά ονομάζεται Drottningholm είναι το καλοκαιρινό θέρετρο της βασιλικής οικογένειας της σκανδιναβικής χώρας. Το παλάτι είναι πανέμορφο. Διαθέτει έναν εκπληκτικό κήπο «γαλλικής σχολής». Η γενικότερη φινέτσα του το έχει χρίσει ως τις «Βερσαλλίες τους Βορά». Οικοδομήθηκε στα τέλη τoυ 17ου αιώνα με μπαρόκ στολίδια. Απέκτησε πτέρυγες και παραρτήματα σε στυλ ροκοκό (π.χ δύο κινέζικα μικρά παλάτια). Για χρόνια (μέχρι το 1974) βρισκόταν σε διαδικασία αναστύλωσης και ανακαίνισης. 


 ΠΑΛΑΤΙ GRIRSHOLM, ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 
 Η καλοκαιρινή ιστορία αγάπης του Tucholsky προσφέρει μια γενική εικόνα του παλατιού. Βρίσκεται στα ανατολικά της σουηδικής πρωτεύουσας, στο κάστρο του Grirsholm το οποίο χτίστηκε από τον βασιλιά Gustar το 1957. Ο Tucholsky συνδέθηκε δραματικά με το παλάτι αφού το 1935 έδωσε εκεί τέλος στη ζωή του μετά από την καταδίωξη των ναζί. Σήμερα είναι θαμμένος στο νεκροταφείο του Mariefred.
   
 





ROYAL PALACE
Το παλάτι έχει 609 δωμάτια και είναι ένα από τα μεγαλύτερα βασιλικά παλάτια του κόσμου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται με τον αρχικό σκοπό του. Το ανάκτορο αποτελείται από τέσσερα μέτωπα: τη δυτική, νότια, βόρεια και ανατολική. 






  ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ  
Δημαρχείο της Στοκχόλμης είναι το κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου για την πόλη της Στοκχόλμης στην Σουηδία. Είναι στην Ανατολική άκρη του νησιού Kungsholmen, δίπλα στην βόρεια ακτή της Ρινταρφγέρντεν. Αυτό στεγάζει γραφεία και αίθουσες καθώς και τελετουργικές αίθουσες και το πολυτελές εστιατόριο Stadshuskällaren. Είναι ο τόπος του συμποσίου των  βραβείων Νόμπελ και ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Στοκχόλμης.








Πηγή: www.pamediakopes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου